Csepelen egy, azaz egy darab közvécé sincs?

Közzétéve

Nem merjük kérdőjel nélkül leírni, de megkockáztatjuk: jelenleg egy darab nyilvános WC sem működik a 21. kerületben.

És hogy miért érdekes ez azon túl, hogy önmagában is érdekes, hogy egy 75 ezres kerületben egy közterületi illemhely sem üzemel? Mert A Város Mindenkié Csoport (AVM) épp a napokban kezdett online aláírásgyűjtésbe azért, hogy elegendő, vagy legalább elégséges számú ingyenes és tiszta közvécé legyen Budapesten.

Ebben az agglomerációval együtt közel kétmilliós metropoliszban ugyanis összesen maximum 80 darab nyilvános vécé van (azt most hagyjuk, hogy milyen állapotban). Ami azt jelenti, hogy

Budapesti szinten ma 25 ezer emberre jut egy közterületi illemhely.

Ami egy csöppet kevésnek tűnik, ráadásul ezek nagy része finoman szólva sem tiszta, és főleg nem ingyenes. Az AVM követelése tehát rém egyszerű: ingyenes, tiszta és akadálymentes közvécéket szeretnének Budapesten. Ehhez szerintük az kellene, hogy foglalják törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, Budapest pedig járjon elöl jó példával és létesítsen minimum 200 nyilvános vécét a fővárosban.

Csepel: szó szerint szükségállapot

Annyi biztos, hogy Csepelen még a budapesti átlagnál is siralmasabb a helyzet. Tudomásunk szerint az egyetlen nyilvános, bár fizetős vécé a Szent Imre téren állt, amíg a folyamatos és feltartóztathatatlan főtérfelújítás keretében a közelmúltban el nem bontották. Ez azt jelenti, hogy

a 21. kerületben jelenleg 75 ezer lakosra egy darab nyilvános illemhely se jut.

Pedig az Alapvető Jogok Biztosának legutóbbi állásfoglalása szerint a nyilvános vécék hiánya „az emberi méltóság, és a testi-lelki egészséghez való jog sérelme” mellett akár komoly turisztikai szempontú problémákat is teremthet.

Csepel jelenlegi turisztikai vonzerejét tekintve ennél talán lényegesebb, hogy az ombudsman azt is kimondta: a nyilvános vécék iránti igény annyira „alapvetően emberi és természetes, hogy a biztosítására vonatkozó állami/önkormányzati kötelezettségvállalás és következetes feladat-végrehajtás nem lehet kérdéses.”

Ezzel szemben Csepelen ma úgy tűnik, sem az állam, sem a főváros, sem pedig az önkormányzat nem érzi szükségét a vécék iránti igény kielégítését. Marad a szépen felújított Szent Imre tér zöldje, vagy kicsit arrébb a Meki meg a pláza.

(fotó: csepelplaza.hu)

UPDATE: olvasónk jelezte, hogy a Kis-Duna parton van egy pénzbedobós WC, illetve a Szent Imre téri szurkolói aréna konténeres megoldása is igénybe vehető, ha valakinek nagyon kell.