Az MSZP támogatja a tüdőszűrő-állomás felújítását

Közzétéve

Azt viszont vitatják a szocialisták, hogy egészséges a szűrést végleg az SZTK-ba költöztetni.

Testületi ülés lesz ma este Csepelen, összesen három napirenddel. Ezek közül is a legendásan lerohadt tüdőszűrő-állomás felújítása érdekes. A városvezetés ugyanis, bár korábban úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzatnak nincs köze a szűrést és gondozást is ellátó intézményhez, most úgy döntött, nem várja meg míg összedől, és felújítja.

A javaslat lényege, hogy szeptember 30-ig a tüdőszűrés és gondozás átköltözik az SZTK-ba, a szűrés innentől végleg az SZTK-ban marad, a gondozás azonban idővel visszakerülhet a felújított épületbe.

A 21ora.hu úgy értesült, a javaslatot az MSZP is támogatni fogja, mivel a tüdőszűrő-állomás felújítása nem halogatható. Ugyanakkor a kivitelezéssel több probléma is akadhat, kérdés például, hogy jó megoldás-e a szűrést véglegesen az SZTK-ba költöztetni.

A szocialisták szerint egyrészt az SZTK-ban nincs lehetőség a pulmonológiai területen a higiénia fenntartása miatt feltétlenül szükséges elkülönített rendelésre. Másrészt kérdés, hogy hol lesz helye a központi rendelőben ennek a szolgáltatásnak, különösen most, hogy egy szép nagy részét magánklinikának adták ki.

Már most is kígyózó sorok állnak reggelente az SZTK előtt. Miért kell a jövőben a tüdőszűréssel is tovább terhelni a nyilvánvalóan kapacitásgondokkal küzdő rendelőintézetet?

– kérdezik.

Az MSZP ezzel együtt örömét fejezi ki, hogy a csepeli fideszes városvezetés ha évek után is, és ha egyelőre csak a tüdőszűrő ügyében is, de felismerte, hogy nem volt jó ötlet minden, korábban önkormányzati fenntartású intézményt az iskoláktól a gyógyító-megelőző és szociális szolgáltatásokig átadni az államnak.

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.