Jerzy Popiełuszko is szobrot kap Csepelen

Közzétéve

Ha valaki esetleg nem tudná, a lengyel római katolikus pap a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközösség plébénosa volt, amíg a kommunisták meg nem gyilkolták.

Nem bírta ki a fideszes városvezetés, hogy ne bővítse ki az utolsó pillanatban a péntek estére összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés napirendjét. A két kiegészítés közül az egyik a német nemzetiségi önkormányzatnak nyújtott támogatás összegét emelte meg, a másik pedig az említett lengyel plébánosnak állítandó szoborról rendelkezett rendkívüli módon.

A tisztelendő atyát a Wikipédia oldala szerint 37 évesen gyilkolta meg három katona, miután népszerűsége miatt veszélyessé vált a kommunista rendszerre. Popiełuszko ugyanis többször felemelte a szavát a szovjet típusú rezsim ellen, méghozzá úgy, hogy közben kiválóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanítását. Prédikációit a Szabad Európa Rádió is gyakran közölte.

“Torz az az eszme, amely csak erőszakkal tud fennmaradni.” Ez a mondat Popiełuszko utolsó szentmiséjén hangzott el. (Idézet: Wikipédia)

Popiełuszkonak a Wikipédia szerint már több emlékmű is őrzi az életművét, sőt, Csepelen is van utca elnevezve róla. Ez pedig most arra sarkallta Csepel vezetését, hogy a 21. kerületben maradjon a legmélyebb nyoma a 2010-ben boldoggá is avatott plébánosnak.

Borbély Lénárd polgármester előterjesztése szerint 4,5 millió forintból készülhet el az emlékmű, a Sport Szabadidő és Rendezvény Központ (korábbi nevén Ifjúsági Tábor) területén, szeptember végéig. A javaslat kisebb vita után két tartózkodás és három ellenszavazat mellett ment át a testületben.

A csepeli képviselők legutóbb nem egész három hete döntöttek szoborállításról, akkor az Indul a bakterház központi alakja mellett az Aranycsapat két, csepeli kötődésű legendájának szobrának felállítását határozta el az önkormányzat. Ez utóbbi két alkotás 41 millió forint lesz.

 

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.