A szocik nem hagynák megválaszolatlanul a kétmilliárdos kérdést

Közzétéve

Ezúttal nem Németh Szilárd alapítványának kétmilliárdjáról van szó, hanem a csepeli költségvetésből elillant kétmilliárd forint megtakarításról.

Korábban beígérték, ma reggel pedig benyújtották a csepeli szocialisták a rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívására vonatkozó javaslatukat, amelyen az MSZP egy ellenzéki többségű, a városvezetéstől független vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezné a 21. kerületi költségvetésből “eltűnt” milliárdok ügyében.

A csepeli képviselőtestület június végi ülésén ugyanis kiderült, hogy az elmúlt években csak papíron létezett kétmilliárd forintnyi megtakarítása a kerületnek. Borbély Lénárd polgármester akkor elismerte a hibát, közös megegyezéssel menesztette az önkormányzat pénzügyi vezetőjét, és vizsgálatot is ígért.

Ám a szocialistáknak nem nyerte el a tetszését, hogy az önkormányzat belső vizsgálat keretében akarná kideríteni, hogy kerülhetett sor a súlyos hibára. Mint írták, ahol milliárdok egyik napról a másikra eltűnhetnek, ott súlyos kérdések merülnek fel, az pedig

a politikai vicc kategóriájába tartozik szerintük, hogy a városvezetés vizsgálja ki a saját maga által elkövetett hibákat és a saját felelősségét is.

Az MSZP gyanúját erősíti, hogy a fideszes városvezetést támogató, illetve a fideszes városvezetés által támogatott csepel.info blog már nekiállt a felelősök felkutatásának, természetesen az ellenzéki oldalon keresve a bűnösöket, holott a tény mégiscsak az, hogy a Borbély Lénárd-vezette városvezetés benézett a költségvetésben kétmilliárd forintot.

A Szenteczky János MSZP-frakcióvezető által szerda reggel benyújtott javaslatot a legnagyobb ellenzéki párt képviselői mellett minden csepeli ellenzéki városatya, így a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd képviselői is támogatják.

A közös kezdeményezés lényege, hogy a rendkívüli ülésen a testület alakítson egy ellenzéki vezetésű és többségű bizottságot a történtek kivizsgálására. A bizottságnak a munkájához szabad kezet, és adott esetben független szakértőket is biztosítanának.

A javaslat szerint a bizottság 9 tagú lenne, a vezetésével Takács Mónikát bízná meg a testület. Tagja lenne még három fideszes, valamint a jobbikos Pákozdi József, az LMP-s Tenk András, a DK-s Borka-Szász Tamás, a Párbeszédet képviselő Hudák János, és az MSZP-s Dobák István.

A kezdeményezés indoklásában Szenteczkyék leírják, hogy a kétmilliárdos tévedés példátlan, és hogy a városvezetés saját bevallása szerint is alkalmas volt a képviselő-testület megtévesztésére, éppen ezért

az ügy további, kézivezérléstől mentes vizsgálatért kell hogy kiáltson minden, az esküjét komolyan gondoló önkormányzati képviselőben.

Ezek után persze kíváncsian várjuk a kezdeményezés további sorsát. Amint történik valami az ügyben, be fogunk számolni róla.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.