Nem értett egyet a fideszes javaslattal, lekommunistázták és megfenyegették az ellenzéki képviselőt

Közzétéve

Csepelen 2010 óta igen nehéz botránymentes képviselő-testületi ülésen részt venni.

Botrány volt a legutóbbi csepeli képviselő-testületi ülésen – is. Ezt nagyjából már akkor lehetett borítékolni, amikor az önkormányzat honlapjára kikerült, hogy a polgármesterség összehívta a 21. kerület választott döntéshozóit.

Merthogy így megy ez a fideszes önkormányzati hatalomátvétel óta a főváros 21. kerületében. 2010-2014 között a Németh Szilárd, azóta pedig a Borbély Lénárd-féle városvezetés gondoskodik róla, hogy minimum egy-egy ízes kommunistázás, de nem ritkán alpári személyeskedés fűszerezze az üléseket.

Nem volt ez másképp a legutóbbi, július 14-i rendkívüli ülésen sem, ami abból a szempontból tényleg rendkívülire sikerült, hogy az ellenzéki képviselőket eddig azért még Csepelen sem volt szokás nyíltan fenyegetni. Márpedig a fideszes Czibulyáné Szonday Szilvia pontosan ezt tette.

Történt ugyanis, hogy a fideszes városvezetés szokása szerint az utolsó pillanatban bedobott még két napirendi pontot az ülés előtt. Ezek közül az egyik arról szólt, hogy a testület szavazzon meg 4,5 millió forintot a mártírhalált halt lengyel pap, Jerzy Popiełuszko szobrára, amit az előterjesztő Borbély Lénárd polgármester javaslata szerint a Kis-Duna parti szabadidőközpont területén kellene felállítani.

A probléma csak az, hogy a központ területén már áll egy emlékműve a plébánosnak, ezt 2012-ben még Németh Szilárd avatta fel, mellesleg már utca is viseli a nevét az egyébként vitán felül példamutató életutat bejárt Popiełuszko plébánosnak.

Amikor a szocialista Dobák István erre bátorkodott felhívni a testület figyelmét, mi több, még azt is fel merészelte vetni, hogy talán csepeli kötődésű példaképeknek is lehetne emléket állítani, akkor egyfelől Borbély Lénárdtól azt kapta meg, hogy többek közt az ő kommunista elődei gyilkolták meg a tisztelendő atyát, másfelől a már említett Szonday Szilvia kért szót, aki közölte vele, hogy

kikéri Dobák szégyenteljes hozzászólását, és eljuttatja kapcsolatain keresztül és személyesen is a csepeli plébániákra, hogy megismerjék, majd kiprédikáltatja a csepeli katolikus templomokban, – hogy mivel nem támogatja a szoborállítást, ne szavazzanak rá a következő választáson a hívek.

Abba most ne menjünk bele, mert messzire vezetne, hogy miért érzi és érezteti folyamatosan azt a fideszes városvezetés, hogy aki nincs velük azonos állásponton bármilyen kérdésben, az csakis a 21. kerület népének ellensége lehet. Érdekes demokráciafelfogásra utal mindenesetre.

Dobák képviselőt Szonday Szilviával ellentétben már nem egyszer egyéniben választották képviselővé a csepeliek. A szocialista városatya szerint a testületi ülés szó szerinti jegyzőkönyve három hét múlva található majd meg az önkormányzat honlapján. Ezek után magunk is nagyon kíváncsian várjuk.

Addig is álljon itt Jézus Krisztus Hegyi Beszédében elhangzott mondata, mi szerint

“aki velem nincsen, az ellenem van.”

(Semmi kétség, hogy nálunk sokkal jobban tudják, de azért itt hívnánk fel a fideszes városanyák és atyák figyelmét, hogy Jézus ezen kijelentését a teremtő és az ember viszonyára értette, nem lehet tehát az emberek közötti kapcsolatokra alkalmazni. A tanítás szerint mi emberek nem vagyunk az abszolút igazság birtokosai, következésképpen nem tekinthetünk ellenségnek egy embert azért, mert nem áll mellénk egy bizonyos kérdésben.)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.