Csepel FC vs. CSUPE – ideje tisztán látni!

Közzétéve

Csepel FC. Jogelődjei által 1912-ben alapított négyszeres nemzeti bajnokcsapat, számos nemzetközi sikerrel, számtalan nemzetközileg is jegyzett, legendás válogatott játékossal, és a mai napig tartó nemzetközi tisztelettel.

CSUPE. Ha van olyan szigetországi futballbarát, aki netán még nem találkozott ezzel a névvel, annak egyrészt elmondanánk, hogy ez a Csepel Utánpótlás Egyesület rövidítése, másrészt nagyon ne kárhoztassa magát, ugyanis egy két éve alapított klubról van szó, amely eredményességben egészen biztosan nem rúghat labdába a Csepel FC mellett.

Hogy akkor mégis miért lehet érdekes a 21ora.hu olvasóinak a CSUPE? Nos azért, mert ez az egyesület, más kerületi kluboktól eltérően kizárólag közpénzből, közelebbről a csepeliek pénzéből működik, minthogy 100%-ban az önkormányzat a fenntartója.

A fideszes kerületvezetés már a 2014-es kampányban beharangozta, hogy Borbély Lénárd polgármesterré választása esetén létrehoz egy saját, önkormányzati fenntartású focisulit, mondván: Csepelen sajnos nincs igazán eredményes és megfelelő szakmai színvonalú utánpótlásképzés, sőt kábé egyáltalán semmilyen futballélet sincs.

A fideszes kampánygépezet lazán eltekintett attól, hogy éppen a Németh Szilárd-vezette önkormányzat volt, amely 2010 után minden (!) támogatást megvont a helyi futballtól. Csapatostul, létesítményestül, mindenestül. Nemes egyszerűséggel elhallgatták azt is, hogy ennek ellenére működik a kerületi futballnak bázisa, szinte a legtöbb korosztályban lány-, fiú- és felnőttcsapattal, az anyagi körülményekhez képest jó eredményekkel.

Igen ám, csakhogy ezt úgy hívják, hogy Csepel FC. A patinás Csepel SC futballszakosztályának jogutódját fenntartó Kft. egyik tulajdonosa pedig Takács Krisztián MSZP-s önkormányzati képviselő. Ennyi bőven elég is volt a Fidesznek ahhoz, hogy szó szerint lenullázza a csepeli foci támogatását egészen 2015 nyaráig, amikor is létrehozták a már említett CSUPE-t, amit azóta úgy reklámoz az önkormányzati média, mintha legalábbis a legendás Barcelona futballiskolája ütött volna tábort a Szent Imre téren.

A sikerpropagandánál maradva: a mai napig nem zavarja a városvezetést, hogy a CSUPE-t az indulásakor jórészt a Csepel FC-ből hamis ígéretekkel átcsábított gyerekekkel töltötte föl. Nem zavarja őket, hogy az FC edzésidejét lefaragva foglaltak pályát a csepeli stadionban a saját edzéseiknek (a centerpálya karbantartását nagyvonalúan továbbra is az FC személyzetének átengedve). Nem zavarja őket, hogy volt olyan focitorna, amelyről csakis a Csepel FC-ből kölcsönzött játékosokkal sikerült serleget hozni. Nem zavarja őket semmi, mert az önkormányzati futballklubnak működnie köll, oszt’ kész.

Tehát, csak a tisztánlátás kedvéért: adva van Csepelen egy több mint 100 esztendős, négy NB1-es bajnoki címmel és még több felejthetetlen futballlegendával rendelkező, ország-, sőt világszerte ismert futballklub, amelyet a csepeli önkormányzat lassan hét éve egyetlen fillérrel nem támogat. Meg van a se komoly múlttal, se komoly eredményekkel nem rendelkező CSUPE, amely mindennek ellenére minden létező anyagi és politikai támogatást megkap.

Ezek után térjünk is rá arra, amiért ez a poszt végülis megszületett. Az önkormányzat honlapján a minap megjelent hír szerint új szakemberekkel erősödött a Csepel Utánpótlás Sportegyesület. Például Carvalho Adilson személyében brazil edzőt is igazolt a CSUPE, aki az U7-es korosztály vezetőedzője lesz, vélhetően aprópénzért, mivel brazil szakemberek Magyarországon nyilván fillérekért veszik el a magyar edzők munkáját, pláne, ha már van egy saját futballakadémiájuk is.

További jó hír a CSUPE háza tájáról, hogy habár eddig sem szenvedett forráshiányban, információink szerint idéntől már TAO-támogatásokra is igényt tarthat az egyesület, ami a magyar futballklubok nemzetközi versenyképességét, eredményességét és okos gazdálkodását elnézve mindenképpen reményteli.

Elég, ha csak a szomszédos Szigetszentmiklós példáját vesszük. Az SZTK a legrissebb kimutatás szerint országosan az ötödik legtöbb TAO-támogatással, következésképp egyik legtöbb pénzzel bíró klubja. Úgyhogy abszolút logikusan anyagi okokból vissza is lépett az NB III-tól az előző szezonban még a dobogón végző társaság.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.