Steinmetz Ádám a Jobbikhoz igazolt. És akkor mi van?

Közzétéve

A fiatalabb Steinmetz-fivér nem az első sportoló, aki nyíltan beleáll a pártpolitikába. Más kérdés, hogy miért épp a Jobbikba áll bele.

A miértre valószínűleg soha nem fogunk világos választ kapni. Viszont ha igaz, márpedig elég gyanús, hogy a Jobbik mögött újabban Simicska Lajos áll, akkor kézenfekvőnek tűnő magyarázat lehet például

a pénz.

Steinmetz kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóként komoly életjáradékban részesül. Emellett viszont bőven tisztában lehet azzal, hogy ez aprópénz ahhoz képest, amit az ismertségének és elismertségének köszönhetően a nagypolitikai pályán Magyarország egyik leggazdagabb emberének támogatásával összeszedhet.

Steinmetz most amondó, az értékrendje mindig is a Jobbikéhoz állt a legközelebb. Ami mondjuk felvet egy újabb kérdést: mégis melyik Jobbikéhoz? Ahhoz, amelyik nem olyan rég még nyíltan cigányozott, EU-zászlót gyújtogatott, szinte hazajárt Moszkvába, és listára vette volna a zsidó származású parlamenti képviselőket? Vagy ahhoz a Jobbikhoz, amelyik újabban az újnácik helyett egyszerűen csak a nép pártját kívánja fogni?

Az viszont nem kérdés, hogy

önmagában az ismertség a politikában még annyira se jelent előnyt, mint a versenysport világában.

Nyilván nem jön rosszul, de a tapasztalatok szerint a választók, ha politikáról van szó, elsősorban mégiscsak a politikai teljesítményt, tapasztalatot, rátermettséget stb. díjazzák, nem pedig az ismertséget.

Ha valahol, akkor ezt Vona Gábor pártjában pontosan tudhatják. 2014 novemberében a szocialista Kiss Péter halála miatt Újpesten kiírt időközi országgyűlési képviselőválasztáson a Jobbik a korábbi kerületi kedvenc Urbán Flóriánt indította. A volt újpesti válogatott focistával azonban a radikális párt még a fővárosi átlagát sem bírta hozni.

Jó ellenpélda a szocialista Botka László, akiről érdekességképpen amúgy elmondható, hogy fiatalkorában vízilabdázott, de a lényeg az, hogy a szegediek 2002 óta minden egyes választáson polgármesterré választják, nyilván nem függetlenül a város ciklusokon átívelő fejlődésétől.

Kicsit messzebbről, illetve 21. kerületi szemszögből nézve: az országos ismertség és a nagypolitikai népszerűség közti, nem feltétlenül ok-okozati összefüggésről a csepeli illetőségű Németh Szilárd is tudna mesélni. A 2014 tavaszán rendezett országgyűlési választáson úgy kapott ki a politikában (meg amúgy is) totál ismeretlen Szabó Szabolcstól, hogy rezsibiztosként szereplést szereplésre halmozott.

Steinmetzre visszatérve a döntő kérdés, mint minden politkai pályára váltó ex-sportolónál, nála is az, hogy hosszú távon mit tud kihozni a politikai szín- és szerepvállalásból. Normális országban nyilván egy percig nem kellene attól tartania, hogy őt, vagy a családját, barátait, üzlettársait, ne adj’ Isten régi kollégiumi szobatársait bárminemű hátrány érheti a politikai szerepvállalása miatt.

Normális országban.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.