Rohadó egészségügy: tűrhetetlen eset Borsodban, feljelentették Balogékat

Közzétéve

Egészen megdöbbentő sztorit osztott meg a nyilvánossággal egy miskolci apuka.

Veres Gábor régebben a szocialista párt szóvivője is volt, jelenleg újságíróként dolgozik, de a történet szempontjából ennek a nullához közelít a jelentősége.

A történet

Néhány napja Gábor a párjával és a két és fél éves kisfiukkal a Miskolchoz közeli Tiszalökre indultak strandolni. Már esteledett, amikor a medenceparton a fiúcska megcsúszott a kövön, hátraesett, és csúnyán beverte a fejét, amin felszakadt a bőr és erősen vérezni kezdett.

Gáborék a legközelebbi kórházba vitték a kicsit, ami a miskolci megyei kórház, tehát papíron Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb és legkomolyabban ellátott egészségügyi intézménye volt. Ám

mindaz, ami ott várta őket, az nemhogy egy kiemelt, de egy  eldugott kisvárosi kórházban sem elfogadható 2017-ben.

Csak baj ne történjen

Csak baj ne történjen, mert ha Gáborék esetéből indulunk ki, akkor bizony az a helyzet, hogy akár tragédia is történhet egy komolyabb traumából ma Magyarországon. Ahogy az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elhangzott, ha a megyei kórházban minden rendben ment volna, Veres Gábor nem ült volna ott Rónai Egonnal szemben a stúdióban hétfő este.

“Kimondani is képtelenségnek tűnik, de az történt, hogy bementünk az ország egyik legnagyobb gyermektraumatológiájára, illetve ambulanciájára, ahol a biztonsági őrön, és egy nővéren kívül nem találtunk senkit”

mondta el Veres Gábor, a történetüket úgy folytatva, hogy mivel senki nem szólt hozzájuk, fogták magukat illetve a sérült fiukat, és leültek várakozni.

Telefonos segítség

Amíg vártak, a telefonjuk segítségével nekiálltak kikeresni, mit lehet tudni az ilyen jellegű sérülésekről, mit lehet tenni, milyen tünetekre kell figyelni stb.

Két fontos tünetet találtak: az egyik, hogy ha színtelen váladék folyik a gyerek orrából és/vagy füléből, illetve ha aluszékonnyá válik. Ez a kettő együtt akár koponyaalapi törésre is utalhat. Namost a fiúnak történetesen vízszerű váladék csordogált az orrából, és Gábor elmondása szerint gyakorlatilag beszéd közben elaludt a karjában.

El lehet képzelni, mit éreztek ekkor a már egyébként is erősen aggódó szülők, akiknek végül a biztonsági őrt (!) sikerült rávenni, hogy telefonáljon fel a műtőbe. Ahonnan leüzenték, hogy éppen mindkét orvos műt, szóval még egy óráig a gyereket ellátni biztos nem tudják, várjanak.

Telefonos segítség, másképp

Gábor később telefonon maga is tudott beszélni a fentiekkel, akik közül valaki közölte vele, hogy most éppen gyógyszert ad be, úgyhogy nem tud foglalkozni a gyerekével, és letette a telefont… Gábort itt már valahol a dühhel vegyes kétségbeesés miatti szédülés kerülgette, de nem volt mit tenni, fogták magukat és ismét leültek a váróteremben.

Az első orvos közel 4 órával a kórházba érkezésük után nézett rá Gáborék gyerekére. Közel 4 órát ültek úgy Magyarország egyik legnagyobb traumatológiáján egy komolynak kinéző sérüléssel, hogy senki nem nézett rájuk. Gáborék kisfiának koponyáját végül megröntgenezték, és kiderült, hogy nem történt törés.

Minden jó, ha vége

Csakhogy a történetnek itt nem lehetett, és nem lehet vége. Egyrészt a 21ora.hu is írt már egy  hasonló esetről, amikor egy fiatal csepeli labdarúgó volt kénytelen közel 30 órát (!) szenvedni, mire ellátták a sérült vállát egy fővárosi intézményben.

Másrészt, mert Gábor beszámolt arról, hogy volt még egy másik kislány is a miskolci kórházban akkor éjjel, akinek talán perforálódott vakbele volt, kint feküdt egy kocsiban, és legalább két és fél órán keresztül simogatták a szülei a fejét, hogy nem lesz semmi baj, mindjárt jön a doktorbácsi és megvizsgálja…

Vajon mi lett volna, ha valami brutális, nyílt sérülést szenvedő, ne adj’ Isten egy intubált gyereket tolnak be a Borsod megyei kórház traumatológiájára aznap éjjel? Neki is órákat kellett volna várnia arra, hogy megvizsgálja valaki? Hogy van ez 2017 Magyarországán?

A kérdésre egy ottani nővér sem tudta a választ, csak azt tudta tanácsolni Gábornak, hogy menjen be a rendőrségre és tegyen feljelentést, merthogy “ilyen nincs”. Gábor pedig bement a rendőrségre és feljelentést tett foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Messzire vezető tünetek

Gábor a műsorban elmondta, a feljelentésben nem tudott konkrét felelőst megnevezni, de véleménye szerint az nagyon messzire vezet, hogy egy gyermekosztályon ma nincs egyetlen olyan személy sem, aki egy sérülést szakszerűen képes ellátni. Szerinte ez bűncselekmény, ami a miniszter és a miniszterelnök felelőssége is.

Ahogy az is, hogy mint egy másik nővértől megtudta, a miskolci gyermektraumatológián 2-3 hónapot bírnak ki az orvosok és utána Nyugat-Európáig menekülnek az ottani munkakörülmények elől.

“Egy normális országban (…) egy miniszter ilyenkor fejet hajt, azt mondja elnézést kérek, és lemond. Nálunk ez valószínűleg nem fog bekövetkezni, de azt üzenem innen minden szülőnek, apának, anyának, hogy azért amikor erről 2018-ban dönthet, azt jól fontolja meg, mit csinál”

vont konklúziót Veres Gábor miskolci apuka a történet végén.

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.