Lesöpörte a Fidesz az MSZP javaslatát, kiakadtak a csepeli szocialisták

Közzétéve

Még napirendre sem volt hajlandó venni a Fidesz a csepeli képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén az MSZP javaslatát az önkormányzati költségvetésből elillant kétmilliárd forint ügyében.

Mit arról a 21ora.hu beszámolt, összehívta a szocialisták kezdeményezésére a csepeli vezetés a kerületi képviselő-testületet. Az MSZP a helyi költségvetésben hibásan feltüntetett, így egyik napról a másikra egy tollvonással eltűntetett kétmilliárd forint önkormányzati pénz ügyében korábban azt javasolta, hogy üljön össze a testület, és hozzon létre egy ellenzéki vezetésű, ellenzéki többségű ad-hoc (vagyis eseti) bizottságot a Csepel történetében példátlan eset kivizsgálásra.

Miután a kezdeményezést a szocialista képviselők mellett minden ellenzéki városatya támogatta, Borbély Lénárdék nem tehettek mást, összehívták a testületet. Igaz, ennél többre nem telt tőlük.

A szerda délre meghirdetett ülés ugyanis hiába volt határozatképes, a fideszes többség még a Szenteczky János MSZP-s frakcióvezető által jegyzett javaslat napirendre vételét is leszavazta, így a rendkívüli ülés rendkívül gyorsan, alig 1 perc alatt ért véget, méghozzá anélkül, hogy az előterjesztő szocialisták akár csak egy szóval is érvelhettek volna a javaslatuk mellett.

Ez kiverte a biztosítékot a legnagyobb ellenzéki pártnál. A Csepeli MSZP Facebook-oldalára kikerült nyilatkozatuk szerint az, hogy még napirendre venni sem volt hajlandó a Fidesz a javaslatukat,

az eddigieknél is súlyosabb kérdéseket vet fel.

Az MSZP szerint ez több dolgot is jelent. Egyrészt kérdés, mi titkolnivalója van a Fidesznek, hogy nem akar a városvezetéstől független vizsgálatot az ügyben? Másrészt, a szocialisták szerint Borbély Lénárdék mai döntése azt is jelenti, hogy nem vállalnak felelősséget sem a már megismert, sem a még feltáratlan pénzügyi hibákért és belső ellenőrzési hiányosságokért.

Ennek ellenére a fideszesek döntése

“azt is jelenti, hogy minden további belső pénzügyi ellenőrzési hiányosságból fakadó hibáért a felelősség kizárólag a polgármestert és a képviselő-testület fideszes többségét terheli”

zárják közleményüket. Később Szenteczky a 21ora.hu megkeresésére telefonon elmondta,

Borbélyék döntése egyszerre gyáva, felelőtlen és képmutató.

Képmutató, mert most arra a jegyzői állásfoglalásra hivatkozva utasították el az MSZP javaslatát, amely szerint ad hoc bizottság létrehozása nem indokolt, hiszen az önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottsága is pont alkalmas lenne a feladat ellátására.

Ez egyrészt nem így van, mert a pénzügyi bizottság többségét a jelenlegi városvezetés színeiben politizáló képviselők adják, akik az elmúlt években sem tettek semmit a belső ellenőrzés fokozása érdekében, holott erre többször felhívtuk a figyelmüket – mondta az MSZP-s frakcióvezető. Másrészt korábban a Fidesznek egyáltalán nem volt kifogása az efféle eseti bizottságok létrehozása ellen – tette hozzá.

Főleg az előző, 2010-2014-es önkormányzati ciklusban, amikor speciel még a Szenteczky ellen felhozott, ám a közhiedelemmel ellentétben sorra bebukott vádakkal kapcsolatban akart nagyon alaposan vizsgálódni a Németh Szilárd-vezette testület.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.