Németh Szilárd magánalapítványa: elutasította a rendőrség a szocialisták feljelentését

Közzétéve
(forrás: 24.hu)

A 21ora.hu birtokába került határozat indoklásában ugyanakkor több érdekes információmorzsa is el van szóródva.

Nagyjából két hónapja számoltunk be arról, hogy eljárás indult a Németh Szilárd nevére és címére bejegyzett magánalapítvány ügyében a csepeli szocialisták rendőrségi feljelentése nyomán. A feljelentést Szenteczky János frakcióvezető tette hűtlen kezelés gyanújával.

A szocialisták szerint ugyanis nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is, hogy egy Németh Szilárd által alapított magánalapítvány zsebelheti be azt a kétmilliárd forint közpénzt, amit az állam a csepeli birkózóakadémia létrehozására szán. Szerintük kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, hogy Németh birkózóelnökként kétmilliárd forint közpénzt csatornáz át a mindössze néhány százezer forinttal létrehozott magánalapítványához, amit ráadásul a saját lakcímére jegyzett be. (A Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt időközben átjegyeztették arra a Hollandi úti címre, ahová a leendő akadémiát tervezik.)

A Nemzeti Nyomozó Irodánál azonban úgy látják, nem merül föl bűncselekmény gyanúja azért, mert a kétmilliárd forint állami támogatásról a Magyar Birkózó Szövetség elnöksége (elnöke: Németh Szilárd) egy az egyben lemondott a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (alapítója: Németh Szilárd) javára.

A részletes indoklásból kiderül, hogy az ügyben korábban feljelentés-kiegészítést is elrendeltek, aminek a keretében Szenteczkyt is meghallgatták. Az MSZP-s frakcióvezető ezen elmondta, hogy az egyik alapvető aggály az ügylettel kapcsolatban az, hogy

Németh nem országgyűlési képviselőként és/vagy birkózószövetségi elnökként, hanem magánemberként alapította meg 200 ezer forinttal azt az alapítványt, amit utána villámgyorsan kitömtek kétmilliárd forint közpénzzel.

Kiderül az is, hogy a kormány, miután eldöntötte, hogy létrehozza a Magyar Birkózó Akadémiát, eredetileg a Csepeli Birkózó Clubot (ex-elnöke: Németh Szilárd) jelölte meg az első körben kétmilliárdos, összesen mintegy 4,5 milliárdos projekt kedvezményezettjének, ám a csepeli klub idén januárban arról értesítette a birkózószövetséget, hogy nincs felkészülve az akadémia létrehozására és üzemeltetésére.

Ez után jött a zseniális ötlet, hogy legyen alapítványi keretek között lebonyolítva a projekt, amit csodák csodájára mind a birkózószövetség, mint a 21. kerületi birkózóklub lelkesen fogadott. Sőt a szövetség már mintegy három hónapja (május 9-én) levélben értesítette is a kormány részéről illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, amiben közölték, hogy az akadémiára kapott kétmilliárdot át kívánják adni Németh Szilárd magánalapítványának, amellyel már támogatási szerződést is kötöttek.

Erre a levélre a rendőrségi iratok szerint a mai napig nem érkezett válasz a minisztérium részéről, ami, bár közel sem biztos, de akár azt is jelentheti, hogy  Némethék papíron ezek szerint jogszerű, de etikailag finoman szólva is aggályos eljárását talán a kormányban sem nézik jó szemmel.

 

 

 

 

 

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.