Tisztességesen megindokolni sem bírta az államtitkárság, miért nullázták le a Munkásotthon támogatását

Közzétéve

Hogy is mondta múltkor a kulturális miniszter? „Bátornak kell lenni a valóság bemutatásában”?

Kemény 0, azaz nulla forint állami támogatásban részesül idén a nagy múltú csepeli kutúrház a kulturális államtitkárság döntése nyomán. A történtek nyilván nem függetlenek Németh Szilárd és a csepeli fideszes városvezetés évek óta tartó törekvésétől, hogy rátegyék a kezüket a közel százéves intézményre, leginkább annak értékes, 5400 négyzetméteres, központi fekvésű ingatlanára.

A döntés önmagában is botrány, hiszen egyértelműen politikai okból hozták rettenetesen nehéz helyzetbe a szakma szerint igen magas színvonalon és gazdaságilag is példásan működő művelődési intézményt, amely Csepelen több ezer embernek biztosít kulturált kikapcsolódási lehetőséget.

A 21ora.hu számításai szerint

azzal, hogy Németh Szilárd és a csepeli Fidesz a Munkásotthon állami támogatását tavaly megfeleztette, idén pedig teljesen megvonatta, két éven belül közel 32 millió forinttól fosztották meg a kerületi kultúrát.

Takács Mónika intézményvezető a döntés után azt mondta, írásos indoklást várnak a kulturális államtitkártól, ezért levelet írtak Hoppál Péternek. „Szeretnénk tudni, milyen szempontból kifogásolható a pályázatunk, amely meggyőződésünk szerint minden kiírási feltételnek megfelelt” – közölte akkor.

Nos, ha nem is postafordultával, de a napokban megérkezett az államtitkárságról a válasz. A 21ora.hu birtokába jutott levélben azonban nem sok köszönet, és még kevesebb tisztesség van. Először is nem nevezhetjük államtitkári válasznak, mivel Hoppál helyett Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkárságának Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának főosztályvezetője volt szíves válaszolni lényegében

SEMMIT.

Röviden összefoglalva azt írja ugyanis, hogy az államtitkárságnak semmi köze nem is volt a döntéshez, azt az állam által minden évben egy adott keretösszeggel finanszírozott Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) szakmai elnöksége hozta meg.

Ami formailag igaz is, csak senki nem hiszi el, hogy nem politikai döntés született akkor, amikor a TEMI a maga részéről korábban többször is világossá tette, hogy a Munkásotthon szakmailag az egyik legkiválóbb közművelődési ház az országban.

Az államtikárnak ez az alamuszi, sőt gyáva hozzáállása aligha passzol a kultúra területéért is felelős Balog Zoltán miniszter múltkori szavaihoz. Hoppál Péter közvetlen főnöke egy egészségügyi konferencián ugyanis úgy fogalmazott,

„bátornak kell lennünk a valóság bemutatásában”.

Hát ezúttal ez nem sikerült. Ezúttal sem.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.