A szocik nem ellenzik a csepeli sportfejlesztéseket

Közzétéve

Azt viszont igen, hogy Németh Szilárd a saját magánalapítványába csatornázza a birkózók kétmilliárd forintos állami támogatását, ezért nem hagyják a szőnyeg alá söpörni az ügyet.

„Nem hogy nem ellenezzük a csepeli sport támogatását, de mi vagyunk azok, akik minden évben követeljük a kerületi klubok önkormányzati támogatásának jelentős növelését a költségvetésben, mint ahogy azt is, hogy a fideszes a városvezetés a 2014-es választási ígéretének megfelelően hagyja abba végre a dedós politikai játékát, fejezze be a szándékos károkozást, és kezdje meg a Csepel SC központi sporttelepének rendbetételét” – mondja Szenteczky János.

A 21ora.hu annak kapcsán kereste meg az MSZP kerületi frakcióvezetőjét, hogy a napokban elutasította a rendőrség a szocialisták feljelentését Németh Szilárd kétmilliárdos magánalapítványa ügyében.

Miután tavasszal elsőként megírtuk, országos botrány kerekedett abból, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök magánemberként alapított 200 ezer forinttal egy alapítványt a saját lakcímére bejelentve, a saját beosztottja vezetésére bízva, aminek a javára két hónappal később lemondott kétmilliárd forint, azaz 2000 millió forint állami támogatásról az általa vezetett birkózószövetség.

A szocialisták azonnal a magyar állami sportfinanszírozás történetében példátlan tranzakció magyarázatát követelték Németh Szilárdtól, rendőrségi feljelentést is kilátásba helyezve, amennyiben a volt rezsibiztos nem tudja tisztázni magát. Németh a csepeli ifjúsági tábor területére megálmodott alapítványi birkózóakadémia helyén tartott sajtótájékoztatóján igyekezett is megmagyarázni, miért lesz csúcsszuper, ha nem a birkózószövetség, nem a csepeli birkózóklub, de még csak nem is csepeli önkormányzat rendelkezik majd a magyar birkózóakadémiára elkülönített közpénzmilliárdokkal, hanem az ő magánalapítványa.

Egyúttal megígérte, hogy az alapítvány székhelyét rövidesen átjegyezteti a saját címéről a Hollandi útra (ez azóta meg is történt),és arra is ígéretet tett, hogy az alapítvány egyszemélyes kuratóriumát kibővíti háromfősre úgy, hogy az önkormányzat delegálhasson bele további két főt (úgy tudjuk, ez azóta sem történt meg).

Az MSZP-t nem győzte meg Németh Szilárd érvelése arról, hogy miért lesz jó helyen a nála a kétmilliárdos állami apanázs, szóval Szenteczky besétált a rendőrségre és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett. A nyomozók előbb feljelentés-kiegészítést rendeltek el, aminek a keretében az MSZP-s politikust személyesen is meghallgatták, végül pár napja azt a határozatot hozták, hogy mivel szerintük Némethék nem követtek el törvénybe ütköző cselekményt, nincs itt semmi gyanús.

A szocialisták nem így látják. Továbbra is több dolgot kifogásolnak, ezért is éltek panasszal a nyomozás megszűntetése ellen. Mint Szenteczky a 21ora.hu-nak elmondta, az újabb beadványukban a hatályos jogszabályokra hivatkozva részletesen leírták, hogy itt költségvetésből származó pénzt a kormány által jóváhagyott céltól eltérően használnak fel, és a hűtlen kezelés kísérletének gyanújával is élnek, mivel a Németh-alapítvány egyszemélyes kuratóriumát az a Gál Balázs vezeti, akinek semmilyen hivatalos kapcsolata nincs sem a kormánnyal, sem a csepeli önkormányzattal, sem a Magyar Birkózó Szövetséggel, csak annyit lehet tudni róla, hogy korábban Németh polgármesteri kabinetjének tagja volt.

Ezért szerintük akármit is mond Németh Szilárd,

jelenleg semmi garancia nincs arra, hogy a beosztottja által vezetett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány a kétmilliárd forint közpénzt a céljának megfelelően fogja felhasználni, illetve azzal el fog számolni.

Szenteczkyék azt is kifogásolják, hogy Németh Szilárdot még tanúként sem hallgatták meg a hatóságok az ügyben, de Gál Balázs sem kapott idézést holott volna mit kérdezni tőlük.

“Nincs semmi bajunk azzal, ha az önkormányzat akár önerőből, akár az állam támogatásával, vagy akár helyi vállalkozókkal vagy civilekkel együttműködésben beszáll a kerületi sportélet finanszírozásába, fejlesztésébe, az itt élő gyerekek és felnőttek aktív kikapcsolódását vagy versenyeztetését elősegítve” – hangsúlyozza.

Azzal van bajunk, ha ellenőrizetlenül, átláthatatlanul mozognak és nem oda kerülnek a támogatási pénzek, ahol valóban szükség lenne rájuk. Márpedig az elmúlt években ezt látjuk Csepelen, a Németh Szilárd-sportcsarnok csak a jéghely csúcsa

– mondja.

“A csepeli fideszes vezetés nem csak a négyszeres bajnok labdarúgócsapattal bánik mostohán immár hét éve, hanem szinte az összes kerületi klubbal. A 12-szeres NB1-es bajnok röplabdacsapat 2012-ben például az önkormányzati támogatás megvonása miatt szűnt meg” – emlékeztet Szenteczky.

“Komoly kerületi támogatásban ma csak a baráti egyesületek, illetve a Fidesz által 2015-ben gründolt önkormányzati focisuli részesül, amely eredményt eddig csak a kerületi futballhagyományokat méltón ápoló Csepel FC folyamatos fúrásában volt képes felmutatni” – teszi hozzá a frakcióvezető.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.