Kinyílt az MSZP-s panaszláda

Közzétéve

Németh Szilárd saját bejáratú birkózóakadémiájának kétmilliárd forinttal való kitömése ügyében.

Panaszt nyújtott be Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán amiatt, hogy a hatóság nemrég elutasította a feljelentésüket Németh Szilárd kétmilliárdos magánalapítványa ügyében.

A 21ora.hu birtokába került beadványban Szenteczkyék alapvetően három dolgot kifogásolnak.

Egy

Szerintük költségvetési csalás valósulhat(ott) meg, ugyanis költségvetésből származó pénzt a kormány által jóváhagyott céltól eltérően használhattak fel.

Hangsúlyozzák: eredeti kormányhatározat alapján a csepeli birkózó akadémia létesítése céljából a Magyar Birkózó Szövetség, nem pedig az akkor még nem is létező Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány volt a kétmilliárd forint kedvezményezettje.

Mivel a csepeli Kis-Duna partra álmodott birkózóakadémia eredeti kedvezményezettje a birkózószövetség, nem pedig Németh magánalapítványa, a feljelentésükben kérték, hogy a nyomozók szerezzék be azt a dokumentumot, ami igazolja, hogy az állam jóváhagyja, hogy a birkózószövetség lemond a kétmilliárd forintos támogatásáról a Németh-alapítvány javára.

A szocialisták szerint a rendőrség elmulasztotta ennek a beszerzését, vélhetően azért, mert ilyen dokumentum nem létezik.

Kettő

A nyomozás hiányos volt az MSZP szerint azért is, mert az NNI nem szerezte be sem a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, sem pedig a Magyar Birkózó Szövetség részletes számlakimutatását, amiből kiderülhetne, hogy megtörtént-e már a kétmilliárd forintos állami támogatás átutalása, netán a feljelentés utáni visszautalása.

Három

A hűtlen kezelés kísérletének gyanúja is felmerül a szocialisták szerint, mivel a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány képviselőjeként megjelölt Gál Balázsnak semmilyen hivatalos kapcsolata nincs sem a kormánnyal, sem a csepeli önkormányzattal, sem a Magyar Birkózó Szövetséggel, így jelenleg semmilyen jogi garancia nincs arra nézve, hogy az egyszemélyes kuratórium által vezetett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány kétmilliárd forint közpénzzel el tud számolni.

Felteszik a kérdést: ha a Csepeli Birkózó Klub is arra hivatkozott (márpedig arra hivatkozott – a szerk.) hogy egyedül nem képesek megbirkózni a többmilliárdos projekttel, akkor az egyszemélyes kuratórium által vezetett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány mitől lenne alkalmas rá?

+1

A Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány egyszemélyes kurátora, Gál Balázs és az alapító Németh Szilárd legalább tanúkénti meghallgatása miért maradt el? – teszik fel a kérdést a szocialisták, igaz ezt a panaszos beadványukban kifejezetten nem kifogásolják.

Az országos botrányt okozó ügyről például itt és itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Népszava.hu)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.