11-szer többet keres egy balmazújvárosi focista, mint egy kórházi ápoló

Közzétéve

Magyarországon körülbelül úgy szokás vigyázni a futballisták fizetési csekkjein szereplő számokra, mint az Egyesült Államok nukleáris kódjára. Nem véletlenül. Nyilván nem azért rejtegetik a tulajdonosok és a játékosok is a közvélemény előtt a fizetésüket, mert szégyellik a teljesítményükért járó szerény összegeket.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy aránylag tisztában vannak a magyar átlagfizetésekkel, így aztán inkább csöndben maradnak, ha a sajátjukról van szó, és nem vonják magukra a népharagot, ha nem muszáj.

Aztán megszólalt Tiba István fideszes képviselő, aki valamilyen véletlen folytán az NBI-be frissen feljutott Balmazújváros FC elnöke is, és váratlanul nyíltan beszélt az újonccsapatnál honos keresetekről.

Nos, 7000 eurót, azaz nagyjából 2,1 millió forintot keres a legjobban fizetett balmazújvárosi játékos, de az átlagfizetés is olyan 1 milliót forint körül mozog.

Továbbá egy győzelemért 1000 euró, egy esetleges döntetlenért pedig 500 euró a prémium jár még pluszba.

Ezzel szemben a Fizetések.hu álláspiaci szakportál adatai szerint egy szakápoló havi bruttó átlagbére a mai Magyarországon 186 ezer 762 forint. Ami, akárhogy számoljuk, több mint 11-szeres különbséget jelent a balmazújvárosi játékos javára.

Ehhez már nem nagyon tudunk mit hozzátenni, legfeljebb néhány kis adalékot. Az egyik, hogy akár demagógnak is minősíthetnénk a fenti összehasonlítást, ha nevetés nélkül le lehetne írni, hogy a magyar futball a szórakoztatóipar része, így természetes, hogy más kategóriát képvisel.

A másik, hogy a Balmazújváros költségvetésének 75 százalékát a közpénzből gazdálkodó Magyar Labdarúgó Szövetség fedezi, a maradék 25 százalék döntő hányadát pedig a helyi önkormányzat teszi bele a csapatba, természetesen szintén a helyi adóforintokból származó bevételekből.

A harmadik pedig, hogy Tiba István az NB I legkisebb költségvetésű klubjának nevezte a Balmazújváros FC-t, ahol, mint kiderült, 2,1 millió forint a legnagyobb fizetés.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.