Németh Szilárd elismerte, hogy hazudott

Közzétéve

A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke még tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy utasította a titkosszolgálatokat a „Soros-féle” civil szervezetek megfigyelésére. Ez azonban így ebben a formában biztos nem igaz.

A kikezdhetetlen érvrendszeréről és vaslogikájáról elhíresült rezsibiztos nem csupán a Fidesz második embere és talán legtöbbet szereplő országgyűlési képviselője, de történetesen az egyik legfontosabb parlamenti bizottság, a nemzetbiztonsági alelnöke is.

Ha igaz, amit az említett nyilatkozat kapcsán indult vizsgálat során Németh a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalnak (NAIH) írt, akkor minimum nem mondott igazat, de leginkább lódított, amikor azt állította, hogy maga utasította a szakszolgálatokat egyes civilek megfigyelésére.

Ez azért nem lehet igaz, mert ahogy a NAIH-nak Németh is elismerte,

“a rám irányadó jogszabályi rendelkezéseket ismerve és betartva, közvetlen utasítást intézkedésre soha nem adtam”.

A HírTV az eset kapcsán megkereste a bizottság szocialista elnökét, aki azt mondta, a nyilatkozat csak egy kommunikációs blöff volt a Fidesz, illetve Németh Szilárd részéről, aki most próbálja tisztára mosni magát. Tarjányi Péter nemzetbiztonsági szakértő szintén a tévé kérdésére
emlékeztetett, a nemzetbiztonsági bizottság nem adhat ki utasításokat a szolgálatoknak, a testületnek csupán ellenőrző szerepe van.

Kérdés, hogy mit mondott akkor Németh valójában a szakszolgálatoknak? Ezzel kapcsolatban annyi derül ki a NAIH-nak adott válaszából, hogy bár utasítást nem adhatott, “többször felhívta a szolgálatok figyelmét” a civilek tevékenységére. A tévé a sajtósán keresztül megpróbálta elérni Némethet, ám a médiában egyébként igen sűrűn megszólaló rezsibiztost ez ügyben eddig nem sikerült szóra bírni.

Németh Szilárd egyébként valóban fullba tolja a civilb@sztatást, Csepelen például Civil Citrom díjjal is kitüntették már, egyebek mellett azért, mert a közreműködésével két év alatt közel 32 millió forint állami támogatástól sikerült megfosztani a kerületi kultúrát.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.