Tömeges gázolások: Közép-Európa is célpontja lehet a gyilkos gyűlöletnek

Közzétéve

Nizza, Berlin, London, vagy épp Stockholm után tegnap Barcelonában is tömegbe hajtó öngyilkos merénylő követett el terrorcselekményt. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint a mi régiónkat is elérheti ez az őrület.

Noha Molnár Zsoltnak nincs információja sem közvetlen, sem közvetett magyarországi terrorfenyegetettségről, úgy véli, ahogy az Iszlám Állam közel-keleti hátországa gyengül, régiós szinten, vagyis Közép-Európában is számolni kell egy, a barcelonaihoz hasonló terrorakció lehetőségével.

Mint ismert, az ilyen típusú akciók szervezettségi szintje általában alacsony, hiszen gyakran magányos elkövetőkről van szó, akik az Iszlám Állam 21. századi propagandaeszközeinek hatására önként vállalkoznak a vérontásra, és az ezzel járó öngyilkosságra. Persze nem csak az iszlám nevében követnek el ilyen cselekményeket, sajnos más szélsőségesek és őrültek számára is egyre vonzóbb ez a típusú támadás.

Molnár Zsolt ezzel együtt senkit nem bíztat a nyilvános rendezvények, pl. egy focimeccs vagy a hétvégi augusztus 20-i tűzijáték kihagyására.

Nyilvánvalóan nem az a megoldás, hogy mostantól távolmaradunk minden tömegrendezvénytől. Nagyobb körültekintésre, és egymásra való odafigyelésre például a be- és kiléptetésnél természetesen szükség van.

Emellett bíznunk kell a hatóságok és a biztonsági szervek munkájában, akik a napokban is keményen dolgoznak egyrészt a spanyolországi cselekmények esetleges magyar vonatkozásainak feltérképezésén, másrészt az olyan, kiemelt biztonsági kockázatú tömegrendezvények biztosításán, mint a hagyományos 20-i tűzijáték – mondta el a 21ora.hu kérdésére a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Megkérdeztük a Molnár Zsoltot arról is, elképzelhetőnek tartja-e Németh Szilárd elővételét a bizottság legközelebbi ülésén az után, hogy a Fidesz, és egyben a bizottság alelnöke elismerte, hogy hazudott, amikor tavaly szeptemberben azt nyilatkozta, hogy maga utasította a titkosszolgálatokat a „Soros-féle” civil szervezetek megfigyelésére.

Molnár erre azt mondta, az ügyet Németh beismerése után a maga részéről lezártnak tekinti, azonban olyan formában biztosan elő fog kerülni ez a következő ülésen, hogy meg fogják kérdezni a szolgálatokat: kaptak-e utasítást nemzetbiztonsági kockázatot egyébként nem jelentő civil szervezetek megfigyelésére, és ha igen, kitől.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.