MSZP: a Fidesz tavaly bevezette a 13. havi gázdíjat

Közzétéve

Kaptunk pár észrevételt, miután a múlt héten megírtuk, hogy MSZP szerint extra nagy átverés a fideszes rezsicsökkentés, mivel a gáz világpiaci ára nem kicsit, hanem nagyon és folyamatosan csökkent az elmúlt években, ám az itthoni lakossági ár ugyanolyan magas maradt.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője jelentette be ezt, méghozzá úgy, hogy

Orbánék milliárdokat kaszálnak az évek óta túlárazott lakossági földgázszolgáltatáson.

Mint ismert, a Fidesz rezsicsökkentési politikájának egyik sarokköve a rendszerváltás után privatizált, vagyis szabadpiaci viszonyok közé eresztett közműszolgáltatás visszaállamosítása volt, ami értelemszerűen az állam által meghatározott gázárakat jelent.

Na most ezek a gázárak 2014 óta változatlanok, annak ellenére, hogy közben a földgáz világpiaci ára az elmúlt 3-4 évben meredeken zuhant, az energiahotdozók a nemzetközi piacokon ma 50-60 százalékkal olcsóbban beszerezhetők, mint korábban.

Az MSZP-nek azzal van baja, hogy a magyar családok három éve ugyanazt az árat fizetik, mint 2014-ben, miközben az állami földgázkereskedő cég (MFGK Zrt.) csak tavaly több mint 50 milliárd forintos pluszbevételre tett szert. Ki is számolták:

háztartásonként közel 22 ezer forinttal volt drágább a gáz tavaly, mint amennyi lehetett volna

ha az állami kereskedőcég a valós piaci áron adja azt a fogyasztókat közvetlenül ellátó állami szolgáltatónak.

Ez kb. egyhavi gázszámlának felel meg egy nagyobb háztartás esetén, vagyis ha úgy nézzük

2016-ban 13 hónapnyi díjat szedett be az állam 12 hónap alatt a lakosságtól.

Azon lehet vitatkozni, hogy az állami kereskedőnél maradt 50,8 milliárd forint plusz akkor extraprofitnak számít vagy sem. Egy olvasónk szerint csak akkor profit, ha kivették a cégből, ha bent maradt (márpedig az MFGK Zrt. könyvelésében még úgynevezett passzív időbeli elhatárolásként szerepel), akkor csupán olyan bevétel, amit elvileg bármikor visszaforgathatnak.

Egy biztos: annak a több mint 50 milliárd forintnak nem az állami cégnél, hanem a magyar családoknál lenne a helye. Nem csak a Fidesz harcos rezsicsökkentési logikája, hanem a józan ész szerint is. Ezért követeli az MSZP, hogy a világpiaci áreséshez igazodva csökkentse a Fidesz a lakossági gázszámlákat.

A hatóságiáras rendszerben a jóárasítás csak kormányzati akarat kérdése.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.