Bringázz a munkába! Vagy ahova metróval mennél

Közzétéve

Végre nekiállnak a 3-as metró felújításának. A jelenlegi állapotok, vagyis a szó szerint égető felújítás örömébe némi üröm is vegyül azért, hiszen a tervezett felújítás várhatóan jókora közlekedési káosszal jár majd Budapest-szerte.

A november elejére felfokozódó helyzetre már most rendesen ráhajtott a Magyar Kerékpárosklub, amely egyrészt nyilván biciklikkel pótolná a hónapokra leálló 3-as metrót, egyúttal arra is kihasználná az alkalmat, hogy a városi bringázást népszerűsítse, illetve a meglévő kerékpárút-hálózatot fejlessze.

Konkrétan úgy képzelik, hogy minél több budapestit rávesznek, hogy vegyen részt a BKK által hirdetett online társadalmi egyeztetésben. Ennek érdekében Facebook-kampányba kezdtek, ahol arra kérik a kerékpáros közekedést szerelmeseit, hogy írjanak a BKK külön a metró északi szakaszának felújításáról szóló weboldalra.

Még tanácsokkal is ellátják a résztvevőket, ilyenekkel például, hogy

“Ne sablonlevelet írj, használd saját szavaidat 

Legyél személyes, de ne személyeskedj

Térj ki a bringázás népszerűsítése mellett a kerülőútvonalak kisebb javításaira és a MOL Bubi közbringarendszer bevonására is”

Ha már Bubi: a közbringarendszer is reális alternatívája lehet a metrópótlásnak – majd a később sorra kerülő szakaszok felújítása során. Mint az alábbi térképen is látható, a budapesti közbringarendszer ugyanis északi irányba a Gyöngyösi utca magasságában véget ér, tehát az Újpest-városközpont és a Lehel tér közötti felújítás alkalmával viszonylag korlátozottan használható majd metrópótló jelleggel.

Tény, hogy a déli irányba is megáll a rendszer a Lágymányosi (újabban Rákóczi) híd magasságában, de a csepelieknek ez aligha jelent gondot, hiszen a Boráros térig eddig is hévvel járhattak be, és egy nemrég elfogadott önkormányzati előterjesztésből úgy tűnik, ez a jövőben is így lesz:

Egyébként a Közlekedő Tömeg készített egy koncepciót arra az esetre is, ha egyszer végre a 3-as metró déli szakasza is felújításra kerül. Szerintük a dél-pesti külkerületek felől a fő kerékpáros közlekedési utat a Mészáros Lőrinc utca legyen Kispesten, ami a Gyáli úti kerékpárúton keresztül kapcsolatot nyújt a belvárossal, a Pozsony utcán át pedig a XVIII. kerület nagy lakótelepeivel (Alacska, Gloriett, Havanna).

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.