Ingyenes diplomával támad az MSZP

Közzétéve

A legnagyobb ellenzéki pártnál nem középiskolás fokon kampányolnak. Azt mondják, minél több a diplomás, annál jobb, ezért ingyenessé tennék az első megszerzését.

A koncepció lényege

Az MSZP célja, hogy minél többen kerülhessenek be a felsőoktatásba, minél többen szerezzenek diplomát. Ez alapvető felfogásbeli különbség köztünk és a Fidesz között

hangsúlyozta Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, a párt választmányának elnöke, a leendő Botka-kormány oktatási minisztere kedden.

A részletek

A párt választmányi elnöke kijelentette: az elmúlt hét év felsőoktatási politikája mind minőségi, mind finanszírozási szempontból kudarc, az egyetemisták száma 2010 óta 70 ezer fővel, mintegy 20 százalékkal csökkent.

A tandíj eltörlésének 27-30 milliárd forint lenne a költségvonzata Hillerék számítása szerint, és ezt a pénzt a központi költségvetésből biztosítanák.

A Fidesz kormányzásában ez az összeg üresen kongó stadionokra költött aprópénznek számít

mondják.

Botka László (jobbra) és Hiller István. A szocialisták elsőként a párt oktatási programját ismertették.

A szocialisták a felsőoktatás helyreállítását célzó programot a felsőoktatással foglalkozó szakértők, oktatók, professzorok véleményén alapulva állították össze. Helyreállítanák többek közt az egyetemi autonómiát, az ösztöndíjrendszert, és jobban kihasználnák az EU nyújtotta lehetőségeket is.

További részletek a Népszava összefoglalójában olvashatók.