Emlékszel még az azeri baltás gyilkosra?

Közzétéve

Mert könnyen lehet, hogy megvan a hiányzó mozaik az öt évvel ezelőtt világbotrányt kavaró kiadatási sztoriból.

A nemzeti bank előtt tartott sajtótájékoztatót kedden a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. A szocialista Molnár Zsolt azért ment az MNB belvárosi épülete elé, mert a bizottság múlt keddi ülésén nem kapott válaszokat a minimum 7 millió dolláros azeri bankszámlabotrány ügyében.

Történt ugyanis, hogy öt évvel az azeri baltás gyilkos 2012-es kiadása után egyre több a jel utal arra, hogy a magyar kormánykörök is érintettek lehetnek a közelmúltban kirobbant azerbajdzsáni kenőpénzes botrányban.

Konkrétan egy 7, vagy más források szerint akár 9 millió dolláros banki tranzakció került a látókörbe, amit egy azeri számláról utaltak át egy MKB-s offshore-számlára…

Kérdés, hogy miért nem tűnt föl sem az MNB-nél, sem az adóhatóságnál, de az MKB Banknál sem, hogy többmilliárd forintot utalnak át Magyarországra, Azerbajdzsánból dollárban egy offshore-számlára? Csak nem az azeri baltás gyilkos kiadatási sztorijának hiányzó láncszemére bukkant a magyar sajtó? – tette fel.

A fő kérdés tehát: lehet-e az összefüggés az azeri eredetű kenőpénzek magyarországi megjelenése és Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos nagy nemzetközi felháborodást keltő kiadása között. Erre lett volna kíváncsi Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi ülésén, azonban válaszokat a nyilvánosság elől elzárt testület sem kapott.

Sőt: az ülésen a Fidesz, Németh Szilárd bizottsági alelnök vezetésével konkrétan megvétózta, hogy tényfeltáró bizottság alakuljon a botrány elvarratlan szálainak kivizsgálására. Mivel egy héttel ezelőtt nem kapott válaszokat az azeri bankszámla, illetve a baltás botrányos kiadatásával összefüggő kérdésekre, a testület szocialista elnöke írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez.

Molnár Zsolt a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt 2017. szeptember 19-én.

A Pintér Sándornak feltett kérdésekről Molnár kedden annyit árult el, hogy a kiadatás körülményeire, annak nemzetbiztonsági vonatkozásaira, a nyilvánosságra került bankszámlákra, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezekkel összefüggő tevékenységére vonatkoznak.

A szóban forgó 7 vagy 9 millió dollár sorsa az MSZP-s politikus szerint választ adhat arra, miért adta ki Ramil Safarovot öt évvel ezelőtt a magyar kormány az azerinek, világbotrányt kavarva ezzel.

Az ügyben jelen pillanatban csak a fenti kérdések vannak. Azonban ha a példátlan korrupciógyanú beigazolódik, akkor a kérdéseket büntetőeljárásnak, jogi és politikai következményeknek kell követnie – tette világossá.

(Kiemelt kép: Népszava)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.