Megveheti az önkormányzat a 15 éve kísértő csepeli szellemiskolát

Közzétéve

Az erről szóló előterjesztés az ellenzék támogatásával ment át, de a szokásos fideszes politikai showműsor természetesen a pénteki képviselő-testületi ülésen sem maradhatott el.

Fidesz-MSZP-Jobbik -Párbeszéd vegyes koalíció alakult Csepelen az egykori Görgey Artúr Általános Iskola ügyében. A valaha szebb napokat látott, ám a sétányok lakóit minimum 10 éve szellemtanyaként kísértő iskolaépület és udvar sorsát a rendkívüli önkormányzati ülés előtti posztunkban részleteztük.

Itt most csak annyit, hogy a 2007-ben egy ingatlanbefektető céghez, majd annak bedőlése után a bankhoz került ingatlan a felszámoló pénzintézet legutóbbi árverésén egy bizonyos Pércsi 37 Kft. tulajdonába került, mivel a cég valamivel többet ajánlott a Görgeyért, mint az önkormányzat.

Lényeg

A testület fideszes többsége az ellenzék támogatásával (illetve a DK tartózkodásával) elfogadta a javaslatot, amely felhatalmazza a kerületvezetést, hogy maximum 40 millió forintig megvásárolja a Pércsi 37 Kft. által az árverező banktól nemrég megvett ingatlant.

Bővebben

A szimplán a Görgey ügyében összehívott ülésen a lényeget tekintve más nem történt, habár előzetesen többen ingatlanmutyit sejtettek, mondván, remélhetőleg nem valamiféle összejátszás áll a háttérben, melyben a jólértesült Fidesz-közeli vállalkozó utólag sok pénzt tud majd zsebre tenni a csepeli adófizetők kárára.

Ennek egyelőre nincs jele, mivel az önkormányzat vételi ajánlata és a Pércsi 37 Kft. nyertes ajánlata között alig pár millió forint a különbség. Vagyis a kerület, amely a pénteki döntés értelmében 40 millió forintig mehet el a debreceni céggel való alkudozásban, jelen állás szerint nem nagyon fizethet rá.

Ezzel együtt a történet több kérdést is felvet, illetve több szempontból sántít. Az egyik, hogy

miért kellett azt utóbbi napokban hajléktalan, sőt menekültszállóval riogatni a csepelieket?

Az addig OK, hogy a Pércsi 37 Kft. az ingatlan megszerzése után állítólag úgy tájékoztatta Borbély Lénárd polgármestert, hogy szociális célja kívánja hasznosítani. Amire a fideszes városvezetés rögtön reagált: meg kell védeni a csepelieket a csövesektől a migránsoktól meg főleg, nyilván.

Csakhogy ahogy korábban az önkormányzat már meggátolt egy társasházépítést a területen azzal, hogy világossá tette: nem fog engedélyt kiadni lakóépületi célra. Ugyanígy ezt most is kiköthette volna. Vajon miért nem ezt tették? Ettől függetlenül még bőven visszavehették volna az ingatlant, ezért nem kellet volna félreverni a vészharangot. Hacsak nem úgy gondolták, hogy nagyobb politikai hasznot húzhatnak egy rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívásából, ahol Németh Szilárd ismét eljátszhatja a csepeliek megmentőjének szerepét.

A kommunikációs trükk elméletet erősíti, hogy Borbély Lénárd jóvoltából a kerületi képviselő-testület lassan többször tart rendkívüli ülést, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Ezzel a döntéssel is nyugodtan várhatott volna még egy hetet az önkormányzat, amikor rendes havi testületi ülésre fog sor kerülni.

Már ha nem az volt a cél, hogy Németh Szilárd megjelenhessen, és meglobogtathassa  a 2011-ben a csepeliek pénzéből kiadott Vörös Csepelt. (A méregerősre és méregdrágára sikerült fideszes propagandakiadványból természetesen a Görgey iskola ellopásáról szóló rész hangzott el.)

Ahogy az várható volt, Borbélyék javaslatát a szavazásnál végül az ellenzéki képviselők nagy többsége is támogatta, hiszen

azzal értelemszerűen mindenki egyetért, hogy az iskola és környéke rendbe legyen téve végre.

Más kérdés, hogy nem az ingatlan megszerzése lesz itt a nagy tétel, hanem pl. a bontás, ami alsó hangon is 3-4-szerese lesz a vételárnak. És utána ugye még kezedeni is kell valamit az üressé váló telekkel. Kommunikációs célja lehetett tehát annak a rendkívüli ülésnek, amit a volt Görgey suli ügyében hívott össze Borbély Lénárd polgármester. Az előadás nem is maradt el.

(Fotó: csepel.hu)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.