Politikai vihart vert a csepeli Felcsút-verés

Közzétéve

Nem maradt visszhang nélkül a szigetországi legénység hangos hétvégi sikere.

Mint arról 21ora.hu is beszámolt, vasárnap a Csepel FC első csapata ha nem is túl látványos, de bátor és harcos futballal 2-1 arányban legyőzte a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) második csapatát a harmadosztály nyugati csoportjában.

A siker értékét a következők adják:

1. Miközben a labdarúgásba országosan soha nem látott pénzek áramlanak, addig a négyszeres NB1-es bajnok Csepel anyagi okok miatt lassan egy évtizede csupán az NB3-ban tud szerepelni.

2. A felcsúti akadémia ma az ország első számú utánpótláscsapata, óriási pénzügyi támogatással, és persze politikai hátszéllel megtolva.

Az anyagiaknál és a politikánál maradva: miközben a hazai viszonylatban kiváló utánpótlásbázist működtető Csepel FC felnőtt csapata az egész harmadosztály egyik, ha nem a legszegényebb szereplője, addig a PFLA szerény számítások szerint is milliárdos egyesületnek mondhatja magát, és erről a legelvakultabb Fidesz-hívők is csupán elvétve gondolják, hogy független Orbán Viktor személyes kötődésétől.

S noha a Csepel FC hányatott helyzetéért nem kizárólag a jelenlegi városvezetés tehető felelőssé, azt azért kár tagadni, hogy 2010 óta fideszes vezetésű önkormányzat egy fillérrel nem támogatja az idén 105 esztendős csapatot, sőt, ott nyírja a magyar labdarúgó-legendák sorát adó szigetországi klubot, ahol csak bírja.

Miről beszélünk?

A föntiek, illetve a városvezetés felől megfogalmazott, a csepeli futballt rendre lesajnáló nyilatkozatok tükrében talán nem annyira meglepő, hogy mind a Béke téri közönség, mind a csepeli Facebook-közösség némi elégtételt érzett a vasárnapi végeredmény láttán.

Nem volt ez másként a 21ora.hu esetében sem, amely viszonylag vitriolos cikkben számolt be a meccsről, elsősorban abbeli aggodalmát hangoztatva, hogy mi lesz a magyar futball felemelkedésével, ha a

közpénzmilliárdokkal kitömött akadémia legjobb ifjai a harmadosztályban szerénykedő Csepellel sem bírnak el?

Posztunk az egyik legnagyobb kerületi Facebook-közösség oldalára is kikerült, ahol élénk vita bontakozott ki róla.

Egyesek például azt írták,”lehet itt csili vili stadiont építeni most már csak focizni kell megtanulni.” Mások szerint mintha a Csepel lett volna már jobb passzban is, igaz, a régi sztárjaiból sikkasztók és tolvajok is kikerültek. (Hogy konkrétan kikre gondol, azt sajnos nem írta oda.)

Aztán megérkezett Bercsik Károly fideszes önkormányzati képviselő hozzászólása. Aki első körben azt nehezményezte, hogy “sikerült belevinni a cikkbe a fideszes városvezetést.” Azt írta, “maradjunk inkább a sportnál. Gratulálok a Csepelnek, ami az első csapatával legyőzte a PAFC 2. csapatát.

A PAFC első csapata az NBI-ben épp az 5., szóval kezeljük a helyén az eredményt, szerényen, de hajrá Csepel!”

Bercsik képviselő kommentjével egy gond van. Na jó, kettő. Az egyik, amit a vasárnapi meccs kapcsán itt is kiválóan leírtak: a felcsúti akadémia NB1-es csapata NEM Felcsúton nevelt játékosokból, hanem össze-vissza vásárolt focistákból áll, jó néhány külföldivel megerősítve.

Ennélfogva a valóban felcsúti nevelések legfeljebb a PFLA második számú csapatában juthatnának játéklehetőséghez, már ha a Csepel ellen kiálló “felcsúti” ifjúsági gárdát példul nem a 31 esztendős, volt válogatott Szakály Péter és más, zömmel szintén nem a fejér megyei kistelepülésen nevelkedő játékosok alkották volna…

De el lehet gondolkozni azon is, hogy a Puskás Akadémia, amikor feljutott a legfelső osztályba, 2,5 milliárd forintból gazdálkodott, és csak a TAO-ból nyert támogatásuk a mai napig 13,9 milliárdra rúg. A felcsúti akadémia összevásárolt csapatának jórészt szintén összevásárolt második csapatát tehát az a Csepel győzte le, amelynek éves költségvetése olyan 40 millió forint.

Bercsik Károly hozzászólását Dobák István szocialista képviselő sem hagyta szó nélkül, mondván: “a politika vonult be a futballba, van szeretem és nem szeretem csapat!” Dobák szerint ideje lenne kimondani végre, hogy 10 milliárd közpénzből támogatják Felcsútot és akadémiáját, miközben a Csepelt hagyják szétrohadni.

Egy komment erejéig beszállt a vitába a Légrádi Gábor, a Csepel FC sajtófelelőse is. Az ismert sportújságíró szerint

lehet utálni meg kommunistázni stb. a Csepel FC-t, de fel kellene már végre fogni, hogy történelme (nem is akármilyen) ennek a klubnak van, ráadásul az itt focizó több száz gyerekre is ráhúzzák, hogy az komcsi ivadék, pedig talán a szülei, nagyszülei sem voltak azok.

A további, nem kis részt kommunistázós kommentekből már nem idézünk, azoknak tényleg nincs köze a sporthoz, de a mai magyar, vagy csepeli politikához sem.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.