Több mint vállalható civil kezdeményezés

Közzétéve

Terjed a neten egy petíció, ami nemcsak hogy vállalható, de minden jó érzésű, felelős magyar számára vállalandó is kellene legyen. Mutatjuk miről szól.

A 21ora.hu helyi hírblogként országos szintű közéleti üggyel normál esetben akkor foglalkozik, ha annak konkrét csepeli kötődése is van. Normál esetben. Ma azonban mindent lehet mondani az ország közéletére, csak azt nem, hogy normális.

Éppen ezért úgy döntöttünk, helyt adunk, vagy ha úgy tetszik: reklámot csinálunk annak a napokban indult kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy

védjük meg közösen az emberséges társadalom határait.

A petíció elindítói, vagyis Beer Miklós megyés püspök, Veiszer Alinda, Hajós András, és Gundel Takács Gábor televíziós arcok és Gégény István hitoktató a mai magyar közhangulat ellen emelnek szót, amikor azt írják,

ellene mondunk az emberséges társadalom lerombolását célzó törekvéseknek!

Az öt hiteles közéleti személyiség azt írja, az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok.

Ezzel a rendszerváltás utáni magyar gyűlölettörténeben mérföldkőnek számító őcsényi esetre utalnak, de tágabb értelemben nyilvánvaló, hogy a kormány által évek óta szított társadalmi indulatok, a gyűlöletplakátok, a folyamatos ellenséggyártás és mindenféle csoportok megbélyegzése ellen is szólnak.

Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halállal fenyegetéssel válaszolnak – fogalmaznak.

Ha valaki a fentiek alapján esetleg úgy gondolná, hogy ez az öt ember nagy naívan csupán egy “szeressük egymást és fogadjuk el úgy a másikat, ahogy van“-típusú kiáltványt írt, téved.

Beer-ék ugyanis azt is hozzáteszik, hogy

Mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket.

És többek között éppen ettől válik hitelessé a szavuk, amely több egy korrekt kiállásnál, ugyanis a kezdeményezők reménye szerint minden csatlakozó elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra.

Az október 5-én indult petícióhoz itt lehet pár kattintással csatlakozni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.