Tudta? ’56-ban is a „Vörös Csepel” vezette a harcot

Közzétéve

A munkáskerületben, amelynek hűségében talán leginkább megbízott a kommunista vezetés, már a forradalom első napjaiban összeomlott a helyi hatalom – derül ki Eörsi László 21ora.hu-hoz eljutott beszédvázlatából.

A beszédet a történész, aki könyvet is írt az ’56-os csepeli fegyveres ellenállásról, idén október 23-án mondta volna el a Csepel Művek bejárata előtti közös ellenzéki ünnepségen, amelyet a szervező Szabó Szabolcs a rossz idő miatt biztonsági okokból végül lemondott.

1956. október 23-án, illetve következő napokban azonban ideális volt az idő, a zsarnokságot megelégelő felkelők pedig elsősorban Csepel központját és a Királyerdőt vonták ellenőrzésük alá. Ugyanakkor a munkáskörzet megtartását, ahol az ország legnagyobb gyára is működött, a központi katonai vezetés presztízskérdésnek is tartotta, sehol sem összpontosított akkora erőket hatalma visszaszerzésére, mint itt.

Ennek ellenére október 28-án a politikai vezetés már a tömegek jogos megmozdulásának értékelte az eseményeket. Megkezdődött a társadalom önszerveződése:

a Csepeli Sportpályán megválasztották a Nemzeti Bizottságot és újjáalakult a Szociáldemokrata Párt, valamint a Kisgazda Párt helyi szervezete és létrejött a nemzetőrség is, amely a rendfenntartásban játszott szerepet.

A történész szerint Csepel volt az körzet, ahol a legelszántabb ellenállás folyt, mindvégig óriási nyomás alatt.

Jellemző, hogy a szigetországhoz köthető 1956-os fegyveres események közül a legjelentősebbek a november 4-10. közötti harcok, és történelmi tény, hogy a szovjet csapatok a fővárosban Csepel november 11-i elfoglalásával számolták fel a fegyveres ellenállást. (Ekkor mondta el Kádár János a rádióbeszédét, amiben a felkelést levertnek nyilvánította.)

Nem véletlen, hogy a megtorlás során Csepelen tucatnyi forradalmárt végeztek ki. A szabadságharc leverése után azonban a kerületnek továbbra is kitüntetett szerep jutott a politikai ellenállásban, elsősorban már a munkástanácsok révén.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.