Kínzó kérdés a kerületi krumpliosztás kapcsán

Közzétéve

Egy héttel a Nagy Csepeli Burgonyaosztás előtt váratlanul ismét felszínre került a kérdés: jobban teljesítünk vagy sem?

Információink szerint idén november 18-án (jövő szombaton) kerül sor Csepelen az önkormányzati krumpliosztásra.  Ez az akció ilyenformán először 2015 év végén volt, amikor a hivatalos tájékoztatás szerint a 21. kerület 6 különböző pontján mintegy 3000 család (tehát 10-12 ezer  fő) részesült a szolidaritási burgonyában.

A Borbély Lénárd polgármester részvételével rendezett jótékonysági akcióról már akkor úgy nyilatkozott a városvezetés, hogy szeretne hagyományt teremteni vele. Ami érdekes, hogy miért tervez az önkormányzat hosszú távon egy olyan szociális segélyakcióval, ami ha jól számolunk, minden 6.-7. csepeli családot érint, de erről majd később.

Egy évvel később, 2016 novemberében ugyanis már a Nagy Burgonyaosztás II-re került sor, méghozzá nem is hat, hanem hét helyen, mintegy 700 zsákkal  közel húsz mázsára emelve a mennyiséget. Akkor Borbély Lénárd a fideszes önkormányzati  újságnak megerősítette, hogy

“minden évben megismételjük a kerületben az akciót, ezzel is folytatva a családok, a gyermekek és az idősek támogatását” (…) Karácsony közeledtével mindenkinek jólesik a segítség.”

Ha esetleg ön is úgy érzi, hogy feszül némi ellentét a kerületi adománykrumpli iránti egyre nagyobb igény, és a központi kormányzati kommunikáció között, mi szerint egyre jobban élnek az emberek, jelezzük: nincs egyedül vele.

Nem is maradt ki a ziccer, mikor a Csepeliek Facebook-közösség oldalára szombat délután kikerült a kérdés, hogy mikor van Csepelen a “hagyományos” krumpliosztás:

“Burgonyaosztás? Ingyen? Egy ilyen sikeres országban? Nem értem hiszen Magyarország jobban teljesít”

– írta valaki mindjárt a legelső kommentben.

A 21ora.hu a további kommentek alapján úgy tudja, az idei burgonyaosztás sem marad el, egy hozzászóló szerint jövő szombaton, azaz november 18-án lesz, de amint hivatalos nyomát találjuk, be fogunk számolni róla.

De most akkor jobban teljesít vagy sem?

Egy biztos: szegénység, rászoruló emberek mindig voltak és lesznek, még a világ fejlettebb országaiban is. A változó mindig ott van a társadalmi egyenlőtlenségek egyenletében, hogy egy adott kormányzat vagy helyi önkormányzat összességében segíti a leszakadókat, vagy politikájával a leszakadást segíti elő.

Hogy a hét éve regnáló Fidesz-kormány, illetve Csepelen a fideszes városvezetés a látványos akciókon túl összességében melyik kategóriába tartozik, annak eldöntését az olvasóra bízzuk.

UPDATE:

Posztunk megjelenése után szinte azonnal kikerült az önkormányzat honlapjára, hogy:

Úgyhogy immár hivatalos: 2018. november 18-án Nagy Csepeli Burgonyaosztás! Osztani ér!

(Kép: csepel.hu)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.