Másfél milliárd forint uniós pénzből újul meg a Csillagtelep

Közzétéve

100% vissza nem térítendő támogatás áll a házhoz.

Az eddigi legkomolyabb szociális rehabilitációra kerülhet sor Csepelen, miután a kerületi önkormányzat 1,7 milliárd forintot kap a Csillagtelep rendbetételére. A pénz 85 százaléka (közel másfél milliárd forint) Brüsszelből, a maradék 15 a magyar költségvetésből érkezik.

Az eddigi rehabilitációs pályázatok közül a legnagyobb összegű támogatását sikerült elnyernie Csepelnek – áll az önkormányzat közleményében. Hogy mire mehet ez a valóban sok pénz? Nos, a kerület legendásan rossz állapotú, úgymond „alvó” negyedének lakói szerint nagyjából bármire:

nem tud mellényúlni a városvezetés, mivel mindenre ráfér a felújítás

– mondják.

A polgármesteri hivatal kommunikációja szerint mindenesetre „a pénzből megújul 11 lakóház, néhány közterület és közintézmény, sőt: lesz térfigyelő kamerarendszer is, ami az elmúlt évek közbiztonsági káosza, az állandósult közterületi randalírozás után jó hír a környéken lakóknak.

Azt a Borbély Lénárd-vezette hivatal is elismeri, hogy a beruházás Csepelnek ingyen van, azaz önkormányzati önerő nélkül, 100 százalékban pályázati forrásból valósul meg. Köszönetet ugyanakkor nem a költségek túlnyomó részét álló Európai Uniónak mondanak, hanem a Fővárosi Önkormányzatnak, a magyar kormánynak és természetesen Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének a sikeres pályázat érdekében nyújtott közbenjárásáért.

Hogy a támogatás 85 százaléka egy uniós alapból, tehát a Fidesz szerint a magyarokra, köztük a csepeliekre rontó Brüsszelből érkezik, egy szóval nem említik. Nyilván nem akarják összezavarni azokat, akik elhiszik, hogy személyesen Németh Szilárd íratta alá az uniós pályázat támogatását.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.