Az egészségügy helyreállítása nem várhat még négy évet

Közzétéve

Négy hónap alatt azonban fel tudna állni egy egészségügyi kormányzat, amely a legfontosabb három területen egy éven belül rendet tudna tenni.

Erről Komáromi Zoltán háziorvos beszélt szerda este Csepelen. Az Együtt egészségügyi szakpolitikusa Szabó Szabolcs meghívására érkezett a 21. kerületbe, és egy fórum keretében diagnosztizálta a jelenlegi rendszer legfőbb bajait, illetve vázolta az Együtt egészségügyi javallatait.

Csepel-Sorokár országgyűlési képviselője rövid bevezetőjében elmondta, hogy pártjuk programjának egyik kiemelt eleme az egészségügy rendbe tétele. Ezért is hívta meg Komáromi doktort, aki aztán hamar rá is világított, miért olyan fontos, hogy gyökeres változás legyen a területen.

Összesen mintegy 10 ezer egészségügyi dolgozó, orvos, ápoló, szakszemélyzet hagyta el a hazai pályát az utóbbi években – mondta el. Jelenleg is mintegy 2-300 fővel csökken a létszám évente – tette hozzá. Ez az Orbán-kormányzat katasztrofális eredménye.

“Ha nem sikerül ezt a kormányt most leváltani, négy év múlva már késő lesz”

– mondta Komáromi. Ezt azzal indokolta, hogy Balogék szétrohasztották a rendszert, ami fejlesztést csináltak, azt kizárólag EU-s pénzből, de annak a negyedét is ellopták, működésre pedig nem költöttek, helyett inkább betonba (stadionokba) öntötték az adófizetők forintjait.

Komáromi Zoltán határozottan cáfolta azokat a megnyilvánulásokat, hogy az egészségügy rendbe tétele 8-10 évet venne igénybe. Szerinte annyi jó szakember még van a rendszerben, akikkel két hét alatt egy szakmailag alkalmas egészségügyi minisztériumot fel lehetne állítani, ami a legfontosabb problémákra megfelelő források mellett egy éven belül megoldást tudna adni.

Konkrétan az orvosi ügyelet, a mentőszolgálat és a sürgősségi ellátás szorul azonnali kezelésre. Ennek a három alrendszernek a helyrehozása megközelítőleg 80-90 milliárd forintot venne igénybe. “Haza lehetne csalni” szerinte a külföldön dolgozó kollégákat is, de önmagában nem csak a magasabb fizetés, hanem egy tisztességes egészségügyi rendszer is kellene hozzá – hangoztatta.

 

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.