Adakozásból idén nincs hiány Csepelen

Közzétéve

Sajnos rászorulóból sincs. Fenyőfa, téli ruha, tartós élelmiszer, és persze a főtt étel a fő tétel idén is, a változás talán annyi, hogy ezúttal azok is adnak, akik korábban erre nem fordítottak időt, energiát, vagy pénzt a kerületben.

Az idei adakozási szezon még novemberben, a kerületi krumpliosztással indult. Ahol, mint arról a 21ora.hu beszámolt, kanyargó sorokban álltak a csepeliek. Az erről készült fotó akkor bejárta a sajtót, méghozzá Németh Szilárd jóvoltából, aki örömtől és büszkeségtől duzzadó Facebook-posztban számol be róla, hogy idén is milyen nagylelkűen osztotta a (közpénzből vásárolt) krumplit és almát a csepeli önkormányzat a rászorulóknak.

Csepel Nagy Jótevőjét a kanyargó sorok látványa nem zavarta meg a jóhírmondásban. Az sem, hogy feszül némi ellentét az adománykrumpli iránti egyre nagyobb igény, és a központi kormányzati kommunikáció között, mi szerint egyre jobban élnek az emberek. Pedig az, akinek öt kiló krumpli hiányzik a karácsonyi boldogsághoz, az sok mindennek nevezhető, csak jólétben élő embernek nem.

Hogy miért keverjük ide a küszöbön kopogtató ünnepeket? Mert Borbély Lénárd polgármester korábban a kerületi krumpliosztásról azt nyilatkozta,

“karácsony közeledtével mindenkinek jólesik a segítség.”

De ne ragadjunk le ezen, mert az ünnepek közeledtével nem csak burgonyából lett bőség, hanem egyéb karitatív akciókból is.

Krumpliosztás 2017.

Mondjuk az Együtt-érzés című speciel egy sorozat, aminek a legutóbbi etapja december közepén volt.  Erről azt írtuk, megmutatott valamit a baloldali közösség abból, hogy miről is szólhatna az összefogás. A rendszeres, kb. havi szintű akciók célja, hogy az igazán rászoruló csepeli családok jussanak el egy kis segítséggel. Az ételosztás nem a milliárdos önkormányzati büdzséből, hanem önzetlen kerületi vállalkozók és civilek közreműködése révén jött létre.

Ha már önzetlenség: Takács Krisztián MSZP-s önkormányzati képviselő idén mintegy ötven nejlonszatyrot pakolt meg cukorral, étolajjal, liszttel, édességgel miegymással, a tartós élelmiszerekkel teli csomagokat a választókerületében élő szegényebb családok számára a saját autójával szállította ki. A kerületi futball első számú is ismert Csepel FC-tulajdonos azt nem árulta el, hogy mennyibe került neki ez a kis akció, de a 21ora.hu becslése szerint százezres nagyságrendű összegről van szó.

Takács Krisztián átadja az egyik karácsonyi élelmiszercsomagot a Kertvárosban.

Azt nem tudjuk, Németh Szilárd tavaly is részt vett-e az Ökomenikusok évvégi ételosztásán, idén azonban biztosan belekóstolt. Más kérdés, hogy mennyire sült el jól, mivel némely sajtó úgy számolt be róla, hogy

“Németh Szilárd is beállt a CIVILEK közé, hogy néhány fotó erejéig kivegye a részét a jótékony akcióból.”

Odatette magát. (forrás: Facebook/Németh Szilárd)

Ami önmagában nem feltétlenül baj, például a Csepelért Egyesület is egy civil szervezet, amelynek kerületi képviselőként tevékenykedő tagja is van, ugyanakkor viszont nem a politikáról, hanem a csepeliekről szól.

Mint az egyesület Facebook-oldalán olvasható, idén is minden fa gazdára talált, amit a szervezet a támogatói révén fel tudott ajánlani. A Csepelért az akció után köszönetet mondtott a Csepeli Munkásotthonnak is, hogy helyet biztosított a fenyőfáknak, amelyekkel idén mintegy ötven csepeli családnak sikerült szebbé tenni az ünnepet.

Az akciónak otthont adó Munkásotthon egyébként úgy segít, hogy maga is segítségre szorul. Ennek igen egyszerű, ám annál szomorúbb okáról a 21ora.hu az idén többször is beszámolt. Aki esetleg támogatni szeretné Csepel, sőt az ország egyik legpatinásabb művelődési és rendezvényházát, illetve a csodaszép színháztermét a nehéz körülmények ellenére is színvonalas előadásokkal megtöltő Csepel Színházat, azt ide kattintva akár még karácsony előtt is megteheti.

Minden fillérnek meglesz a helye a Munkásotthon fája alatt, miután a városvezetés, alighanem Németh Szilárd közreműködésével év közben ismét sikeresen vágta a fát a legendás intézmény alatt.

De hogy az alapvetően pozitívnak szánt poszt vége azért ne ez a szomorú történet legyen, írjuk le, hogy szó sincs arról, hogy ne lenne pozitív, hogy idén is sokan megmozdultak és szántak egy kis időt, energiát vagy éppen pénzt a kerületben élő rászorulókra. Az már más kérdés, hogy miért van ennyi rászoruló, nem csak Csepelen.