Miért állítanak a szocik jelöltet Csepelen?

Közzétéve

A hétvégén mi is megírtuk, Bangóné Borbély Ildikót indítaná Csepelen Németh Szilárddal szemben a tavaszi  parlamenti választáson az MSZP. A hír rögtön bejárta a sajtót, és nem csak azért, mert a két politikus csatája várhatóan parázs  pillanatokkal ajándékozná meg a 2018-as országgyűlési választási kampányt.

2014-ben teljes baloldali összefogás és együttműködés mellett, ha szorosan is, de a politikában addig ismeretlen Szabó Szabolcs legyőzte Németh Szilárdot a Csepel-soroksári választókörzetben. Ehhez képest nyilván feltűnést keltett, mikor a 24.hu elsőként megírta, hogy a szocik Bangónét küldik harcba a Fidesz rezsibiztosa ellen.

Előbb Szabó Szabolcs pártja, az Együtt akadt ki ezen, majd még a DK is rosszalló közleményben reagált. Előbbiek fideszes kollaborációval, utóbbiak felelőtlenséggel vádolták meg a szocialistákat, mondván: egy körzetben csak egy demokratikus ellenzéki jelölttel van esély legyőzni a fideszest, jelen esetben Németh Szilárdot.

A 21ora.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy Szabót az MSZP budapesti és csepeli szervezete is megkereste közvetlenül karácsony előtt a jelöltsége ügyében, és fel is ajánlották neki a támogatásukat, amiért cserébe annyit kértek, hogy vállalja fel az MSZP-logót, mivel a DK-val kötött megállapodásuk értelmében Csepelen (és Soroksáron) nekik kell jelöltet állítaniuk.

Szabó előbb állítólag időt kért, majd az ünnepek után közölte: így ő nem tud hátat fordítani az Együttnek, egyben reményét fejezte ki, hogy a kormányváltás érdekében végül Csepelen (és Soroksáron) is létrejön a Fidesszel szembeni egységes kiállás.

Hasonló tartalmú cikk jelent meg közben az Indexen is. Ebben a portál azt írja, hogy

Az MSZP az Együtt jelöltjét akarta indítani Csepelen, de ő visszautasította.

A cikk szintén úgy tudja, a szocialisták karácsony előtt megkeresték Szabó Szabolcsot, hogy legyen a jelöltjük. Az Együtt politikusa ezt visszautasította.

Így lett Bangóné Borbély Ildikó a csepeli szocialista jelölt, ugyanakkor az MSZP csepeli elnöke a 21ora.hu megkeresésére úgy nyilatkozott, hiába mondják, hogy Szabó egyszer már legyőzte Némethet, ők nem látnak különbséget közte és a saját jelöltjük között. Szenteczky János szerint

Szabó és Bangóné is képes legyőzni Németh Szilárdot, amennyiben egyetlen jelöltként állhat szemben vele.

A szocialisták csepeli elnöke emlékeztetett viszont, hogy 2014-ben az MSZP az összefogás érdekében egyszer már engedett. “Akkor fejet hajtottunk, és előzékenyen átadtuk a körzetet, majd minden erővel támogattuk és kampányoltunk Szabó Szabolcs mellett. Most ugyanezt várjuk el tőle, főleg azok után, hogy nemet mondott arra felkérésünkre, hogy ismét induljon, de ezúttal szocialista színekben” – mondta.