Megszakadhat a Fidesz elleni ellenzéki egységfront Csepelen?

Közzétéve

Ha így megy tovább, akár még ez is meglehet, de aligha így megy tovább.

Az elmúlt napokban nem csak a kerületi, de az országos közbeszédet is meghatározó „csepeli jelöltügy” főszereplőinek legutóbbi nyilatkozatai legalábbis a Németh Szilárdon kívül mindenki számára megnyugtató megegyezés irányába mutatnak.

Szabó Szabolcs például alighanem tompítani próbálta pártja, az Együtt elnökének minapi méregerős szavait, amikor a Hír TV-ben arról beszélt, hogy „ezek egy kicsit sarkos megfogalmazások voltak”, illetve hogy a maga részéről ezt sokkal nyugodtabban szeretné rendezni.

A műsorban később Molnár Zsolt is megszólalt. Az MSZP elnökségi tagja, korábbi budapesti elnöke szintén úgy látja, hogy

„lesz olyan megoldás, ami a legnagyobb esélyt fogja kínálni a kormányváltásra”.

Molnár szerint ilyen értelemben nincs vita köztük. Az más kérdés, hogy a szocialisták (és amúgy az ellenzéki szavazók többsége) szerint a közös egyéni jelöltek, a közös miniszterelnök-jelölt, és a közös ellenzéki lista állítása adná a legnagyobb esélyt, míg az Együtt egyelőre csak az egyéni körzetekben koordinálna, a további együttműködésből nem kér.

Ezzel kapcsolatban kiderült, az MSZP-sek nem nagyon értik, hogy miért olyan mereven elutasító az Együtt a közös lista, és pláne a közös kormányfőjelölt kérdésében, hiszen Karácsony Gergely nem olyan rég még az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje volt.

Molnár a műsorban elmondta még, hogy bár a médiában Szabó Szabolcs gyakran úgy jelenik meg, hogy ő az aki legutóbb legyőzte Németh Szilárdot, valójában ez egy közös, összellenzéki győzelem volt Csepelen, vagyis

Szabó nem egyszemélyes hadseregként győzött a rezsibiztossal szemben 2014-ben.

Arra pedig, hogy Szabót állítólag ultimátum elé állították a szocialisták karácsony előtt, azt válaszolta, hogy „nem ultimátumot szegeztünk neki, hanem azt kértük, hogy vagy közös listán induljon Együtt-jelöltként, vagy ha a koordinált induláshoz ragaszkodik, nem kell belépnie az MSZP-be, nem kell kilépnie az Együttből, de a jelölőszervezet legyen a szocialista párt.”

Szerinte önmagában az nem egy mindent vivő érv, hogy valaki 2014-ben nyert, hiszen ahogy a szocialista egyéni győztesek (pl. Hiller István a szomszédos Pesterzsébeten), úgy Szabó sem tudott volna nyerni a többi párt elvi és konkrét támogatása nélkül Csepelen.

Molnár Zsolt Bangóné Borbély Ildikót „kitűnő jelöltnek” tartja, aki Németh Szilárddal szembeállva szimbolikus harcot vívhatna meg a kampányban.

Egy biztos: Csepelen, ha nem is simán, de verhető a Fidesz. Nem csak azért, mert egy hagyományosan baloldali városrészről van szó, ahol zömmel a Fidesz kormányzásának vesztesei élnek, de Németh Szilárd mondjuk úgy mérsékelten szimpatikus személyisége miatt is.

Az ellenzéki választók szétszavazása esetén ezzel együtt Németh Szilárd is nevethet a végén, sőt az a helyzet, hogy a közvélemény valós hangulatából jelenleg jósolni szinte lehetetlen, így akár az is megeshet, hogy a csepeli-soroksári választókörzet sorsán múlik végső soron áprilisban az ország sorsa is.

A tét tehát nem kicsi, de legalább nagy, cserébe úgy tűnik, ezzel azért az ellenzéki pártok is tisztában vannak.

(Kiemelt kép: Facebook)