Aztán hogy jön Csepelre ez a Bangóné?

Közzétéve

A 21ora.hu is megírta, eléggé megkavarta a Csepel-sziget körüli politikai állóvizet, hogy az MSZP elindítja Bangóné Borbély Ildikót Németh Szilárddal szemben. Ebben a körzetben ugye Szabó Szabolcs összbaloldali összefogással, ha szorosan is, de legyőzte legutóbb a rezsibiztost.

Induljunk ki abból, hogy nem testvérháború, de még csak nem is cicaharc zajlik a napokban Csepelen (és Soroksáron). Hanem az van, hogy a demokratikus ellenzék tényleg a legalkalmasabb jelöltet keresi Németh Szilárd április 8-i legyőzésére.

Sokak szerint Szabó Szabolcsnak kellene megint ringbe szállni a rezsibiztos ellen, mert ő egyszer már le tudta győzni. Most abba ne menjünk bele, hogy sokak szerint meg nem a politikában 2014-ig teljesen ismeretlen Szabó Szabolcs személye volt akkor sem a döntő, hanem az, hogy őt tolta minden létező, vagy épp csak létező  baloldali ellenzéki párt.

Mások, köztük is leginkább nyilván az MSZP ugyanakkor úgy látja, itt az idő, hogy az országos politikában is alaposan megmártózó, a fideszes gyűlöletkampányban masszívan el is merülő Németh Szilárddal szemben nem egy jóravaló, ám halk szavú fiatalembert, hanem egy karakteres nőt, egy igazi háziasszonyt  kell kiállítani, aki ezzel a kiállással szimbolikusan az egész Fidesz-ellenes kampányt képes lenne emelni.

Ő lenne Bangóné Borbély Ildikó, aki Szabóhoz hasonlóan szintén az első ciklusát töltötte a parlamentben 2014 óta, ugyanakkor az Együtt képviselőjénél – lássuk be – jóval gyakrabban vétette észre magát az elmúlt években.

És itt most nem csak a Németh Szilárddal szembeni személyes konfrontálódásáról van szó, bár az sem mellékes körülmény természetesen, hogy Bangónét aztán biztos nem kell félteni a nagy szájkaratemestertől, meg igazából másoktól sem.

De lépjünk eggyel távolabb. Szabó ugye az összefogás közös jelöltjeként nyert Csepel-Soroksáron 2014-ben, Bangóné pedig az összefogás listájáról jutott be legutóbb az országgyűlésbe. Korábban egyikük sem volt ismert az országos politikában, mindketten első ciklusukat töltötték a parlamentben.

Ha megnézzük a két ellenzéki jelölt értelemszerűen 2014 óta vezetett országgyűlési statisztikáját, azt látjuk, hogy

 Szabó összesen 76 alkalommal szólalt fel a házban, emellett  260 önálló és 60 nem önálló indítvány áll a neve mellett. Bangóné ugyanakkor 348-szor kért szót, és összesen több mint 1000 indítványt jegyez (929 + 145).
A különbség masszív, bár annyit azért hozzá kell tenni, hogy Szabónak függetlenként elvileg kevesebb megszólalási lehetősége van, mint Bangónének a szocialista frakció tagjaként.
Ugyanakkor viszont az sem mellékes, hogy az MSZP-s politikus a parlamenten kívül is megtalálta a megszólalási lehetőséget az elmúlt években, ha az éhező gyerekekről, a mindig jövőre ígért tanuszodákról kellett beszélni, vagy éppen az ehetetlen óvodai-iskolai menzakosztot kellett megetetni azokkal, akik inkább a Michelen-csillagos éttermi fogásokhoz szoktatták a fogaikat.

Innen nézve aztán tényleg teljesen felesleges belemenni abba, hogy Bangóné szerint egyébként az Együtt elnöke éppen úgy viselkedik ezekben a napokban, mint egy rossz óvodás. S ha valaki, akkor ő, mármint Bangóné csak tudja. A parlamenti adatlapja szerint az eredeti hivatása óvodapedagógus, mi több, úgy tudjuk, dolgozott is szakmájában.

Ja, amúgy hévvel.  Ugyanis Szabó Szabolcshoz hasonlóan Bangóné is tömegközlekedéssel jár. Hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk.

(Kiemelt képünkön Bangóné Borbély Ildikó Szenteczky Jánossal, a 21. kerületi MSZP-frakció vezetőjével egy csepeli tiltakozó demonstráción 2015 áprilisában. Forrás: Csepeli MSZP/Facebook)