Rejtély, hány kerületi menekült van

Közzétéve

Titkolja a csepeli önkormányzat, hány bevándorló érkezett külföldről a szigetországba az elmúlt években.

A 21ora.hu is megírta: a külügyi helyettes államtitkár pár hete egy máltai lapnak elkottyantotta, hogy tavaly a kormány befogadott 1300 menekültet, csak ezt elfelejtették nyilvánosságra hozni, a titkolt telepítést az érintettek biztonságának megőrzésével magyarázva.

Az elmúlt években egész másról papoló kormánypártok láthatóan készen lettek a hír hallatán, olyan kommunikációs káosszal reagáltak, amit a Fidesztől rég láttunk, talán az internetadó körüli káoszhoz tudnánk hasonlítani.

Az ellenzék persze azonnal rávetette magát a témára, ami nem is csoda, hiszen egyrészt kampány van, másrészt

a visszanyaló fagyinak ennél klasszikusabb esete a politikában nem nagyon tud előállni.

Nem is magyarázzuk tovább azt, amit nem kell magyarázni. Inkább lássuk, mi minden történt a nagy beismerés óta.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bitzottság MSZP-s elnöke például a testület összehívásával reagált. Az ülésre Orbán Viktort is várta, ám a miniszterelnök nem hogy nem jelent meg, de hű fegyverhordozója, Németh Szilárd még botrányba is fullasztotta azt. Molnár a fideszesek viselkedését a demokrácia és a nemzetbiztonsági szakma arcul csapásaként értékelte.

Molnár pár nappal később egy sajtótájhékoztatót is tartott, amelyen egyrészt újból meghívta a miniszterelnököt, hogy adjon választ a fideszes betelepítésekkel kapcsolatos kérdésekre, másrészt kijelentette, hogy a Fidesz-kormány közreműködésével már-már

“egy csepelnyi külföldi jöhetett Magyarországra.”

Az ellenzéki pártok ezután a parlament rendkívüli összehívását kezdeményezték az ügyben, a kormánypártokat azonban csak a frakcióvezetőjük képviselte, az ülés így határozatképtelenség miatt elmaradt.

Pedig nagyon vártuk, hogy ha a válaszadás elől egészen bécsig menekülő Orbán Viktor nem is,  de legalább a bevándorlásellenes szólamokat nagyipari mennyiségben termelő Németh Szilárd beszámol arról, hogy ezt így mégis hogy. De nem. Még a Fidesz ökle sem volt képes annyira összeszedni a bátorságát, hogy az ellenzék szemébe nézzen.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő, Németh Szilárd áprilisi ellenfele két tréfás tapsifülessel jelezte, mit gondol a nyúlcipőt húzó csepeli képviselő nem éppen bátor húzásáról.

A legújabb fejlemény pedig, hogy a Jobbik az összes magyar településen, (beleértve a fővárost, illetve annak egyes kerületeit) kikérte, hogy az adott önkormányzat hány bevándorlóról tud.

Eddig a településeknek alig fele válaszolt a kérdésre, tartózkodnak-e náluk oltalmazottak, és ha igen, miből élnek. A párt az eddig beérkezett (és be nem érkezett) válaszokból arra következtet, hogy a kistelepüléseken egy-két ember, a nagyvárosokban azonban tömegével lakhatnak bevándorlók.

A 21ora.hu úgy időközben arról értesült, hogy a csepeli önkormányzat jegyzője is megkapta a kérdéseket, ám egyelőre nem válaszolt rájuk. Ha a Jobbik nem kap választ, akkor a Nemzeti és Adatvédelmi és Információszabadság-hatósághoz fordul, legvégső esetben pedig bírósághoz.