Szőnyeg szélére került a “Németh Szilárd Birkózócsarnok”?

Közzétéve

Egyelőre semmi nem látszik a csepeli birkózócsarnokból, amelyre 2,4 milliárd forint közpénzt adott az állam a Németh-vezette birkózószövetségnek, amely aztán nagylelkűen lemondott a milliárdokról egy általa létrehozott, eredetileg a saját nevére és címére bejegyzett magánalapítvány javára.

Na most bár az országos botrányt kiváltó tavaly tavaszi tranzakció óta az összeg állítólag már ott pihen Németh alapítványának számláján, azonban építkezésnek egyelőre nincs nyoma – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a 24.hu. A Hír TV viszont épp a napokban adott hírt róla, hogy tavasszal kezdhetik építeni Németh Szilárdnak, a Fidesz alelnökének birkózó akadémiáját Csepelen.

A két hír persze nem mond ellent egymásnak, az ugyanakkor érdekes, hogy Németh láthatóan nem nagyon akar kommunikálni a beruházásról azóta, hogy tavaly tavasszal országos botrány lett belőle.

A Magyar Nemzet konkrétan arról számol be, hogy az ügyben megkeresték  Németh Szilárdot is, aki egy hét alatt sem válaszolt a kérdésekre. De a Hír TV napokban megjelent információjában is az szerepel, hogy a Fidesz alelnöke ” ügyvédje útján tudatta, hogy nem áll tulajdonában a Magyar Birkózóakadémia Alapítvány által felépítendő Kozma István Magyar Birkózóakadémia, és nem a lakhelyére van bejegyezve a szervezet székhelye.”

Ami igaz is, más kérdés, hogy a közvélemény előtt leginkább “Németh Szilárd Sportcsarnokként” ismert létesítmény körül továbbra is igen komoly kérdések várnak válaszra. Hogy csak a három legfontosabbat említsük:

1. Mi a helyzet a közpénzmilliárdokkal kitömött alapítvány feletti ellenőrzéssel?

Úgy tudjuk, az alapítvány egyetlen kurátora továbbra is az a Gál Balázs, akinek semmilyen hivatalos kapcsolata nincs a kormánnyal, a csepeli önkormányzattal, de a birkózószövetséggel sem, csak annyit tudni róla, hogy Németh közeli munkatársa volt. (Németh Szilárd korábban azt ígérte, az alapítvány kuratóriumát kibővítik további tagokkal, és például a csepeli önkormányzat is delegálhat bele valakit.)

2. Miért nem a Csepel SC leromlott állapotú sporttelepén épül fel az új sportcsarnok?

Világos, hogy a Béke téren, azon a Csepel központjában fekvő területen lenne a helye, ahol mindig is sportlétesítmények álltak, nem pedig a jóval nehezebben megközelíthető Kis-Duna parton, mellesleg ahol ellenzékben még éppen Némethék tüntettek a tervezett építkezések ellen.

Nem mellesleg: 2014 őszén, az önkormányzati kampány hajrájában Németh Szilárd akkori, és Borbély Lénárd jelenelgi polgármester büszkén lobogtattak meg egy papírt, ami állítólag a sporttelepet fenntartó alapítvánnyal kötött megállapodás volt. Az akkori ígéretük szerint a megállapodásnak köszönhetően a Fidesz pozícióban maradása esetén megkezdődhet az SC fejlesztése. Hova lett ez a papír? Volt egyáltalán ilyen megállapodás, vagy simán csak behazudták a csepelieknek?

3. Mi lesz a sporttelepen rohadó nehézatlétikai csarnokkal?

A közelmúltban elhunyt legendás csepeli birkózótréner, Baracsi Imre nevét viselő létesítményben már a fűtést és a melegvizet is kikapcsolták, és onnan a birkózók már emiatt ki is költöztek. Meddig hagyják még piti politikai okból rohadni a hajdani Csepel SC létesítményeit, beleértve a Csepel Stadiont és a Bajnokok Csarnokát?