Kérdéses pénzmozgások az önkormányzatnál

Közzétéve

Magyarázat nélküli milliárdos pénzügyi mozgásokról ír a csepeliek.blog.hu.

“Hova tűnt Csepelen két hónap alatt 13 ezer millió, azaz 13 milliárd forint?”

című posztjukban vélelmezik: valami nincs rendben az önkormányzat gazdálkodása körül.

A februári képviselő-testületi ülésen a tavalyi költségvetés módosítása volt napirenden, amiből a blog szerint kiderül, hogy óriási összegek szakadtak 2017-ben az önkormányzat nyakába.

Júliusban 12 milliárdot, decemberben pedig már 18 milliárd forintot dugtak el valamelyik bank páncélszekrényébe – írják. Ember legyen a talpán, aki a költségvetésből kideríti, honnan a vagyon. Szerintük erre a kérdésre Borbély Lénárd polgármester sem tudja a választ.

Ugyanakkor a 2018-as költségvetés tervezetében szerintük az olvasható, hogy 2017-et már csak 12 milliárdos bankbetéttel zárják, s a 2018-as évet mindössze 5 milliárdos bankbetéttel tervezik. Felteszik a kérdést:

hova tűnt két hónap alatt 13 milliárd forint?

A blogon megjelent írás arról is beszámol, hogy az évente szokásos februári költségvetési rendeletmódosításokból immár milliárdos hiányok derülnek ki. 2015-ben 4,5 milliárd, 2016-ban 5,5, tavaly pedig már 8,2 milliárd forint volt a költségvetés hiánya – írják, hozzátéve, hogy az előterjesztésekből nem derültek ki egyértelműen a hiány okai.

Emlékeztetnek arra a tavalyi esetre is, amikor váratlanul kiderült, hogy az önkormányzat megtakarításait véletlenül 2 milliárd forinttal elszámolták. Azóta sem egyértelmű, hogyan keletkezett és hova tűnt az a két milliárd forint.

Az elmúlt években az önkormányzat adóbevételei amúgy jelentősen nőttek. Míg 2010-ben 38,2% volt a büdzsén belül a helyi adók aránya, tavaly már 57,2%-nyi bevétel folyt be a kasszába, főleg a Csepel Művek területén működő vállalatoktól – jegyzik meg.

Miközben az érintett vállalatok az építményadó növekedését, a telekadó bevezetését nyögik, a 2010-ben beígért fejlesztés, a belső elkerülő út felújítása mindeddig elmaradt.

Az már csak hab lehet azon a bizonyos csokoládétortán, hogy a csepeli önkormányzat 4 éve nem hozza nyilvánosságra a 2014-es polgármesterváltás költségvetési helyzetét is bemutató átadási/átvételi dokumentumokat. Miért nem? – teszik fel a kérdést.