Erősen túlárazottnak tűnik a Jedlik felújítása

Közzétéve

Hetek óta zengi a kerületi fideszes média, hogy teljeskörűen megújul a Jedlik Ányos Gimnázium, természetesen vastagon kiemelve, hogy a felújításra fordítható pénzt Németh Szilárd személyesen taposta ki a kormányból.

Azt sajnos a Csepeli Fideszes Hírmondó nagyvonalúan elhallgatja, hogy Németh egész addig csak ígérgette a renovációt, míg a rozzant iskolaépület egyik ablaka tavaly novemberben tokostól rá nem dőlt két diákra, kórházba juttatva őket.

Ez után kétségtelenül felgyorsultak az események. December végén már arról szólt a jóhírmondás, hogy a kormány 5, azaz ötmilliárd forintot különít el a neves tanintézmény teljes rekonstrukciójára. És itt van egy kis gond.

A felújítás határozottan helyes, bőven ráfér a Jedlikre. Ám a költségkeretet illetően ideje tisztán látni.

Az ötmilliárd forintos összeg ugyanis nem csak elsőre tűnik igen soknak egyetlen iskolaépületre. Hogy mást ne mondjunk,

ennyi pénzből vadonatúj stadiont is sikerült felhúzni Magyarországon az utóbbi években.

A 3500 férőhelyes felcsúti Pancho Aréna például 3,8 milliárd forintban volt, de a Honvéd 8 ezresre tervezett stadionja sem fog többe kerülni 5,5 milliárdnál jelen állás szerint.

A kispesti Bozsik Stadion látványterve.

Maradjunk a dél-pesti régióban, ám fókuszáljunk ezúttal már az iskolákra: a 18. kerületi Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium épületének felújítása, amiben több területre kiterjedő épületenergetikai korszerűsítés, és az ehhez kapcsolódó esztétikai beruházások is benne voltak, összesen kevesebb mint 250 millió forintba került 2014-ben.

Kicsit nyugatabbra, Tapolcán valamivel drágább volt a Batsányi János Gimnázium épületének energetikai felújítása,  a 289 milliós unióa támogatás azonban fedezte az iskola épületének teljes energetikai korszerűsítését: a külső nyílászárók cseréjét, a hőszigetelést és a radiátorok cseréjét is.

Szóval az még hagyján, hogy a düledező gimi megtámogatásának hírére a csepeli önkormányzat annyira belelkesedett, hogy gyorsan egy bizottságot is létrehozott rá Németh Szilárd vezetésével, na de hogy 5000 millió forintot a nagy étvággyal megáldott egykori rezsibiztos felügyelete mellett is mire fognak elkölteni, az azért jókora talány.

A 21ora.hu által megkérdezett, kivitelezésben jártas szakemberek véleménye szerint ugyanis

ha az iskolát valóban 5 milliárd forintos ráfordítással sikerül csak felújítani, az minimum dupla, ha nem tripla bekerülési költséget jelent.

Még akkor is, ha a pincétől a padlásig, az ablaktábláktól az iskolatáblákig mindent újra cserélnek a Táncsics Mihály utcai épületben. Márpedig ha így van, akkor az bizony kövér közpénzpazarlás, uram bocsá’ közpénzlenyúlás árnyékát veti a projektre, bármilyen szuper is lesz az új gimnázium.

Az ötmilliárd forintot pedig annak fényében is kell látni, hogy a kerület többi iskolájára és közintézményére legalább annyira ráférne a felújítás, mint Németh Szilárd szebb napokat látott alma materére.