Nincs magyarázat Takács Krisztián elmarasztalására

Közzétéve

Indoklás nélkül szabott ki 60 ezer forintos büntetést Takács Krisztiánra a bíróság így maga sem tudja, miért is kell fizetnie.

Első fokon kemény 60 ezer forintos büntetést rótt ki a bíróság Takács Krisztiánra az úgynevezett csepeli palánkügyben a minap. A Széchenyi általános iskola mellé épült palánkos focipálya körül lassan egy évtizede pattog a Fidesz, masszívan állítva, hogy az MSZP-s Takács még az ő 2010 hatalomátvételük előtt sikkasztást követett el a pályaépítéssel.

A fideszes feljelentésre született ügyben a vád szerint 2,5 milliós kár érhette az önkormányzatot. Ennek tükrében nem nagyon értelmezhető a 60 ezer forintos büntetés, ugyanis Takács ügyvédje szerint, ha megvalósult volna bármilyen mértékű sikkesztás, azt minimum felfüggesztett börtönbüntetéssel kellett volna sújtania a bíróságnak, ilyen esetekben pusztán pénzbírságot kiszabni egyszerűen jogi nonszensz.

De van ennél érdekesebb is a verdiktben. Konkrétan az, hogy

a bíró gyakorlatilag semmilyen indoklást nem fűzött az ítélethez, csak közölte, hogy ennyi a kirótt büntetés az ügyben, és kész.

Mondanunk sem kell, az ügyvéd eddigi praxisa során ilyennel sem találkozott még…

És olyat se látott, hogy az ítélethirdetést hallgató vádhatóság a mobiltelefonjára meredve gépel, de az ügyész viselkedése legalább arra az egyre magyarázatot adhat, hogy sikerült a fideszes bekötésű csepel.info-nak gyakorlatilag azonnal beszámolni a meglehetősen egyedülálló bírósági döntésről.

Egyébként magáról az ügyről a 21óra is többször leírta: konkrétan az a labdafogó háló, aminek az árát állítólag Takács és társai ellopták, egész biztosan nem sikkadt el, ugyanis ma is ott van a kapuk mögött, sőt

a pályára kapott önkormányzati pénzt az utolsó forintig a palánkhelyettesítő szegély kiépítésére és a hálók megemelésére költötte a kivitelező.

A fideszesek szerint szintén meglovasított palánk leszerelését pedig maga az önkormányzat végezte el 2010 után, majd átszállította a Karácsony Sándor általános iskolába, tehát arról is csak egy párhuzamos valóságban állítható, hogy elsikkasztották.

Az egész sztori lényege pedig annyi, hogy a Takács által is tulajdonolt cég a saját költségére, magánforrásból felhúzott  egy futballpályát a gyerekeknek, az önkormányzat csupán az utómunkák elvégzéséhez  járult hozzá anyagilag. Az ügyet közelebbről nem ismerő olvasóknak ezt a korábbi posztunkat, illetve két apró tényt ajánlhatunk a figyelmébe:

1. Takács mostani büntetése annyira hatalmas, hogy ennél Borbély Lénárd polgármester úrra is ötször nagyobbat szabtak ki, amikor 2015 elején ittas vezetésen kapták. A fideszes városvezető a 300 ezer forintos bírsága mellé egy esztendőre jogosítvány-megvonásban is részesült, ez idő alatt szolgálati sofőr bérelt neki az önkormányzat, akit természetesen közpénzből, azaz a  csepeliek zsebéből fizettek.

2. A bíróság szintén minapi döntése szerint a Borbély Lénárd-vezette önkormányzat Csepeli Hírmondó néven gyakorlatilag nettó fideszes pártlapot adott ki, amiben egészen extrém és egyenlőtlen módon népszerűsítette Németh Szilárdot. A Kúria jogerős ítélete után felmerül a kérdés: mennyivel tartozik a fideszes városvezetés a csepeli költségvetésnek az évek óta közpénzből finanszírozott párthirdetésekért?

(Kiemelt képünkön az egykor palánkos, ma már palánktalan Széchenyi pálya.)