Rövidhír: 5-6 párt is kamu ajánlásokkal csalhatott Csepelen

Közzétéve

A 21óra információi szerint a Csepel-soroksári helyi választási bizottság hétfő délutáni ülésének legfőbb napirendje a jelölti ajánlások részletes átvizsgálása lesz.

Ennek oka, hogy legalább öt olyan jelölőszervezet állíthatott jelöltet a Budapest 17-es (Csepel-Soroksár) egyéni választókerületben, amelynek  nem saját maga gyűjtötte össze a nyilvántartásba vételéhez szükséges számú támogatói aláírás egy részét.

Ezt így hogy? 

Ami biztos: van olyan budapesti választókerület, ahol majdnem 350 (konkrétan 341) ajánlás egyezett a Fidesz és az egyik kamupárt (konkrétan a Lendülettel Magyarországért) ajánlóívein.

De az országban számos helyen derült ki az utóbbi napokban, hogy eddig sosem látott törpepártok ajánlásai százas nagyságrendben egyeztek meg a fideszes induló ajánlásaival. (A hivatalos jelöltté váláshoz 500 érvényes ajánlást ír elő a választási törvény.)

És mi az összefüggés?

Ez pofonegyszerű: minél többfelé oszlanak az ellenzéki szavazatok egy-egy körzetben, annál nagyobb eséllyel indul a kormánypárti jelölt, aki szoros verseny esetén adott esetben éppen a kamupártokra leadott ellenzéki szavazatok miatt húzhatja be a körzetét.

A legjobb példa erre 2014-ből a szocialista Kunhalmi Ágnes esete, aki a főváros 18. kerületében mindössze 56 szavazattal maradt alul a fideszes Kucsák Lászlóval szemben, miközben közel 1000 szavazat ment különféle noname szervezetek noname jelöltjeire.

A hétfő délután 3 órakor kezdődő helyi választási bizottsági ülés kapcsán Szenteczky János, a szocialista párt csepeli szervezetének elnöke, a kerületben az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Szolidaritás és a Liberálisok támogatásával induló Bangóné Borbély Ildikó kampányfőnöke a következőket mondta:

“Ha a mai ülésen kiderül, hogy Csepelen és Soroksáron a jelöltállítás során valóban ilyen szabálytalanságok történtek, és ehhez Németh Szilárd pártjának is köze van, akkor az a legsúlyosabb választási csalás Csepel történetében.”

Szenteczky szerint a helyi választási bizottság “és az érintett hatóságok” kutya kötelessége, hogy teljeskörűen kivizsgálják, történtek-e, és ha igen, milyen mélységű visszaélések a Budapest 17-es választókerületben.

(Borítókép: dkp.hu)