Az önkormányzat beszállhat a kampányba

Közzétéve

Ha a több mint ezer elhunyt csepeli lakos adataival való visszaélés nem lett volna elég az ajánlásgyűjtés során, most a fideszes önkormányzat készül beszállni a kampányba. Jó eséllyel törvénytelenül.

A fideszes vezetésű önkormányzatok eddig sem voltak szégyenlősek, ha a saját pértjukat kellett fényezni, akár kamányidőszakban, akár “békeidőben”. A 21. kerületi különösen nem, hogy mást ne mondjunk, a Csepeli Hírmondó néven közpénzből kiadott (önkormányzati újságot) fideszes pártkiadványt már a Kúria is elmarasztalta, amiért egészen pofátlanul toltaák benne Németh Szilárdot.

Amire pedig most készülnek Borbély Lénárdék, az jó eséllyel szintén nem állja ki a törvényesség próbáját, más szóval szintén “csaló technika”, ha szabad ilyen csúnyán fogalmaznunk. Az jutott eszébe ugyanis a fideszes városvezetésnek, hogy

péntek reggel 8 órára összehívják a csepeli képviselőtestületet, hogy megszavazzanak egy előterjesztést, amelyben felkérik a csepeli önkormányzatot, hogy „minden rendelkezésre álló eszköz útján” így például közvetlen megkereséssel, levélben, telefonon stb. támogassa a lakosság választáson való részvételét.

Vagyis a XXI. kerület fideszes vezetői arra akarnak felhatalmazást adni maguknak, hogy közpénzből mozgósíthassanak az április 8-i országgyűlési választásra.

Ami egy , a Sztárklikk.hu által megkérdezett jogász szerint törvénytelen, ugyanis a jog egyértelmű az önkormányzatok kampányban való részvételének megítélésében:

„A kormánynak és a helyi önkormányzatoknak a választási eljárásban semleges pozíciót kell elfoglalnia, semlegesnek kell maradnia, a pártok közti versenyben nem vehetnek részt, nem segíthetik egyes pártok választási üzeneteinek eljuttatását.”

A kérdés, hogy a csepeli önkormányzat feladja-e a semleges pozícióját, azaz bármilyen módon feltűnik-e egyik vagy másik jelölt mellett. Ezt egyelőre nem tudni, mindenesetre Németh Szilárd „visszafogottságát” ismerve az MSZP szerint nem kérdés, hogy Fidesz Csepelen megint átlép egy határt.

„Németh Szilárd és a Fidesz láthatóan kamikaze-akcióba kezdett, miután minden felmérés szerint vesztésre állnak Csepel-Soroksáron” – nyilatkozott Bangóné Borbély Ildikó a portálnak.

„Nem számít már semmi, akármire hajlandók, hogy elkerüljék a bukást. Csakhogy nem kerülhetik el, ahogy a felelősségre vonást sem. Holnap emiatt ismét a nemzeti választási bizottsághoz fordulunk. Nem hagyjuk szó nélkül, hogy még több közpénzt toljanak Németh Szilárd kampányába Csepelen” – mondta a baloldali pártok csepeli jelöltje.