Így reagált Bangóné a Momentum visszalépésére

Közzétéve

A hétvége híre volt, hogy a Momentum Mozgalom csepeli-soroksári képviselőjelöltje végülis nem indul el az április 8-i választáson, helyette inkább visszalép, méghozzá Szabó Szabolcs javára.

Dukán András bejelentése, azaz az Együtt és a Momentum összeállása minden jelentősebb médium hírei közt kiemelten szerepelt, függetlenül attól, hogy a két párt támogatottsága a felmérések szerint összeadva sem közelíti meg az 5%-ot. De erről kicsit később.

Nézzük inkább, mit reagált erre az MSZP-Párbeszéd által jelölt, és a DK, a Szolidaritás Mozgalom, valamint a Liberálisok által is támogatott Bangóné Borbély Ildikó.

“Két 1 százalékos párt egyezett meg egymással, az egyesített közvélemény-kutatási adatok pedig azt mutatják, hogy magasan az MSZP-Párbeszédnek van a legnagyobb esélye, hogy legyőzze a Fideszt Csepelen és Soroksáron”

– mondta a szocialista jelölt.

Tény: szűk két héttel a választás előtt az Együttet 1, a Momentumot pedig 2 százalékra becsülte országosan a Republikon Intézet a hét közvélemény-kutató intézet adatait összesítve.

A Republikon szerint így állnak a pártok Csepel-Sorokáron. Az Együtt és a Momentum csak országosan mérhető. (Forrás: Republikon Intézet)

Szabó a Facebook-oldalán reagált Dukán András szintén Facebook-on tett bejelentésére. A képviselő szerint “e  felelős lépéssel választókerületünk közelebb került ahhoz, hogy együtt ismét legyőzzük Németh Szilárdot, és folytatni tudjam a megkezdett közösségépítő és politikusi munkát.”

A szocialista képviselőasszony ezzel kapcsolatban a következő kérdést tette fel:

“az egy százalék körüli pártok vállalják-e annak a felelősségét, hogy akár 2-3 plusz mandátumhoz segíthetik a Fideszt?”

Nagyon fontosak az egyéni körzetek. Ám minden 5%-ot el nem érő párt jelöltjére leadott szavazat Orbán hatalomban maradását segíti – hívta fel a figyelmet a magyar választási rendszer sajátosságára, mi szerint az egyéniben nyertes jelöltekre adott voksok is további parlamenti helyekhez segíthetik a pártokat, már ha megugorják az 5%-os bejutási küszöböt. Ha nem, akkor elvesznek ezek a szavazatok .

Bangóné a 21órának adott nyilatkozatához azt is hozzátette, ha valakivel még meg  kellene egyezni ahhoz, hogy a Karácsony Gergely-vezette Változás Szövetsége a lehető legnagyobb eséllyel szálljon szembe Németh Szilárddal és a Fidesszel a főváros 17. választókörzetében, az az LMP.