Az MSZP nyílt levélben kéri Szabót, hogy lépjen vissza

Közzétéve

A téma érzékenységére való tekintettel változtatás nélkül közöljük a 21. kerületi MSZP-elnök levelét, amely a szocialista párt csepeli szervezetének Facebook-oldalán jelent meg.

Tisztelt Politikustársam!

Kedves Szabolcs!

A meggyőzés végső eszközeként a nyilvánosság bevonásával fordulok hozzád, hogy megkérjelek: tedd félre egyéni érdekeidet és a csepeli és soroksári, elsősorban baloldali értékeket valló választók érdekeit szem előtt tartva, lépj vissza az április 8-i indulástól! Az elmúlt három mozgalmas hónapban nem először vetem fel ezt a témát magunk között, de most utoljára.

Érdemesnek tartom felidézni, hogy is kerültünk ebbe a helyzetbe.

A történetünk 2013 végén kezdődik. A szocialista párt háromévi megaláztatás, a büntetőjogot is a politika részévé tett nemtelen támadások kereszttűzében sem rogyott meg, és arra készült, hogy a 2014-es parlamenti választáson vegyen elégtételt a már akkor közutálatnak örvendő helyi fideszeseken. Felkészült és feddhetetlen politikust választottunk képviselőjelöltnek, amikor az akkor alakult, bőven a parlamenti küszöb alatti támogatással bíró kis pártok nagy hanggal üzenték: már nem kíváncsiak az MSZP-re az emberek, új pártok új arcaira van szükség a Fidesz legyőzéséhez! Ilyen párt volt az Együtt is, így ismerhettük meg mi és Csepel, illetve Soroksár is a nevedet – összesen négy hónappal a választások előtt.

Nehéz tárgyalások után, de végül megegyezés született a baloldali pártok között: az MSZP visszaléptette a jelöltjét a javadra, az Együtt pedig megígérte, hogy az önkormányzati választásokon a támogató baloldali pártok (MSZP, DK, PM) nevezhetik meg a polgármesterjelölt személyét. Erre a megállapodásra a győztes közös kampány után később már mindenki másként emlékezett…

Bizonyára arra is másként emlékszünk, hogy az akkori kampányban kik voltak azok, akik a legnagyobb erőforrásokat adták számodra a győzelemhez, de vita helyett inkább nézd meg a hírKOMP című kiadvány utolsó számainak címlapját és a képen látható kampánycsapatból kiderül, hogy hányan voltak az Együttből és hányan a többi baloldali pártból.

A mostani kampány során legfontosabb érvként azt hallottam tőled és a támogatóidtól, hogy te voltál az, aki megverted Németh Szilárdot. Csakhogy a szavazólapon nemcsak a te neved állt, hanem az MSZP, a DK és PM is. Mégis, a választás éjszakájától te ki sem ejtetted a többi párt nevét. Négy évet politizáltál úgy, hogy azzal kizárólag a saját pártod népszerűségét próbáltad építeni. Nem a te hibád, nem rajtad múlt, hogy az Együtt mára a megszűnés szélére sodródott és szinte bizonyos, hogy nem kerül be a parlamentbe. Csakhogy ez azt jelenti, hogy minden, az Együtt listájára leadott szavazat végül a Fidesz listáján fog landolni, több fideszes képviselőt juttatva a parlamentbe, újabb esélyt biztosítva Orbán hatalomban maradásához.

Nagyjából így érkeztünk el 2018. január 2-ához, amikor értetlenül álltam a döntésed előtt, mi szerint te és az Együtt nem hajlandó megismételni a 2014-es összefogást, és egyedül kívánjátok felvenni a harcot Némethtel és a Fidesszel. Az értetlenségemen túl felháborodott is voltam, mert a válaszüzenetedben így fogalmaztál: „most nem tudok ilyen módon hátat fordítani a pártomnak”. Vagyis a csepeli és soroksári baloldali szavazók érdekeivel szemben te a pártod érdekeit tartottad szem előtt.

Ez számomra a korábbi baloldali szavazóid elárulását jelentette, neked politikai öngyilkosságot jelent, Németh Szilárdnak pedig újra egyéni mandátumot jelenthet.

Ez volt az a pillanat, amikor a pártod által cserbenhagyott három baloldali erő, az MSZP, a Párbeszéd és a DK úgy döntött, hogy ’14 után ismét egy jelölt mögé sorakozik fel, és tesz meg mindent, hogy a Fidesz ne nyerhessen Csepelen és Soroksáron.

Ekkor kerestünk meg újra, még az ajánlóívek felvétele előtt, február 13-án. Bangóné Borbély Ildikóval elmentünk az irodádba azzal a céllal, hogy megtudjuk, ha már az összefogásban nem akarsz részt venni, van-e olyan feltétel, amely mellett hajlandó lennél visszalépni a másik három baloldali párt jelöltje javára. Nem tagadom, még abban is a 2014-es példát „követtük”, hogy felajánlottuk: a visszalépésed esetén 2019-ben téged ajánlanánk polgármesterjelöltnek.

Ismét elutasítottál bennünket, de volt két érdekes mondatod is. Egyrészt elmondtad, hogy 2018-tól nem szívesen lennél újra független képviselő. Ezzel azt gondolom elismerted, hogy az Együtt nem fog bekerülni az országgyűlésbe. Azt is mondtad, hogy a jelenlegi parlamenti pártokat ismerve, leginkább a szocialista párt frakciójába lépnél be. Visszakérdeztünk: akkor miért nem fogadtad el azt, hogy eleve az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként indulj el? Erre azóta sem kaptunk választ tőled.

Beleálltál a kampányba, majd te és az aktivistáid is azt kezdtétek el mantrázni, hogy az MSZP-Párbeszéd jelöltjét nem is ismeri senki, még csak nem is csepeli – ami sokunk számára azért volt visszatetsző, mert 2014-ben téged hasonló „adottságok” mellett fogadtunk el és toltunk be a parlamentbe. Arról se feledkezzünk meg, hogy Németh Szilárd csepeli lakos, mégis mit köszönhetnek neki a csepeliek? A folyamatos szégyenkezésen túl egy Kis-Duna parti milliárdos ingatlanberuházást, amit a saját alapítványa vezényel.

A Közös Ország Mozgalom márciusi rendezvénye után ismét bizakodóak lettünk. A záró kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e az egyes jelöltek visszalépni a mozgalom készülő felmérése szerint esélyes jelöltnek számító személy javára, te szó szerint a következőket válaszoltad: “Én társadalomkutató egyetemi oktató vagyok, fura lenne, ha nem venném figyelembe, úgyhogy igen!” Majd amikor megjelent a felmérés, ami Bangóné Borbély Ildikót nevezte meg esélyes jelöltnek, te és a stábod az adott szavadat megszegve arról beszéltetek, hogy valójában a te javadra kellene visszalépnie a többi párt jelöltjének.

A pártjaink közös március 15-i rendezvényén szintén elmulasztottad, hogy felülemelkedj a saját-, és a pártod érdekén. Az ünnepség rád eső részét, amelyet az ország baloldali közössége figyelt, te az Együtt túlélő show-jává és egyéni kampánnyá silányítottad.

Ezen levél írásakor ott tartunk, hogy egy újabb független kutatás -a módszertana szerint a korábbiakat egy csokorba gyűjtő és értékelő Republikon is Bangóné Borbély Ildikót mutatta ki esélyes jelöltnek, sőt, azt is kiszámolták, hogy várhatóan 3%-kal jobb eredményt tudna elérni egyedüli jelöltként, mint Németh Szilárd. Te mégis hajthatatlannak tűnsz, és görcsösen ragaszkodsz ahhoz a tévhithez, hogy kizárólag a pártod jelöltjeként, a többi baloldali párttal való közös indulásról lemondva legyőzheted Németh Szilárdot.

Ezért van az, hogy az MSZP Csepeli Szervezete elnökeként, az MSZP-Párbeszéd jelöltjének és a Demokratikus Koalíció, valamint a Liberálisok támogatását is élvező Bangóné Borbély Ildikó kampányfőnökeként nyílt levélben fordulok hozzád, és arra kérlek: tedd félre a pártérdekeket, ahogyan mi is megtettük ezt 2014-ben, és ne állj az esélyesebb jelölt győzelmének útjába, ne segítsd ilyen módon a Fidesz jelöltjének győzelmét! Biztos vagyok benne, hogy bölcs és önzetlen döntéseddel olyan politikussá léphetsz elő, aki ezzel a gesztussal hosszútávra bebiztosíthatja magának a csepeli, baloldali választók bizalmát és támogatását, amit akár kerületvezetőként is ciklusokon át kamatoztathatsz.

Vagy lehetsz az a valaki, aki nem bírta abbahagyni. A döntés csak rajtad áll!

Budapest, 2018. március 27.

az MSZP Csepeli Szervezete nevében

Szenteczky János

elnök