A végén csak egy maradhat

Közzétéve

És nem bánnánk, hogyha nem Németh Szilárd lenne az.

Posztunk írásakor még összesen 23 országgyűlési képviselőjelölt van a főváros 17. számú, Csepel és Soroksárt magába foglaló egyéni választókerületben. A közel kéttucat aspiráns közül azonban csupán 3 név számít igazán a hat nap múlva esedékes parlamenti választáson, illetve van még kettő, aki az előzetes becslések szerint komolyabb mennyiségű szavazatra számíthat április 8-án.

A fideszes Németh Szilárdot aligha kell bemutatni: aki a magyar belpolitikát egy kicsit is ismeri, pontosan tudja kiről van szó, sőt alighanem azzal is tisztában van, miért az egykori rezsibiztos az egyik legellenszenvesebb figura a közélet színpadán. Ennek ellenére a mostani állás szerint akár Németh is nevethet a végén, amennyiben az ellenfelei megteszik neki azt a szívességet, hogy egymás ellen indulva szétszavaztatják az ellenzéki tábort.

Szabó Szabolcs a körzet jelenlegi képviselője, aki 2014-ben a baloldali pártok együttes támogatásával nyert néhány száz szavazattal a regnáló rezsidémon ellen. Ez akkor annak ellenére kisebb szenzációval szolgált, hogy Csepel hagyományosan baloldali kerületnek számít, mivel pár hónappal korábban még a pártéletben otthonosan mozgó választók számára is abszolút ismeretlen volt.

Az Együtt jelöltjét a Momentum mozgalom támogatja.

Bangóné Borbély Ildikó Csepelen szintén nem tartozik a legismertebb politikusok közé, ugyanakkor az elmúlt években számtalanszor szólalt fel a hátrányos helyzetű gyerekek, az idősek, vagy a bántalmazott nők érdekében a parlamentben, illetve számos olyan akcióval vetette észre magát, többek között Németh Szilárddal is keményen ütközve, ami az országos média ingerköszöbét is elérte.

Bangóné Borbély Ildikót támogatja az MSZP-Párbeszéd mellett a DK, a Szolidaritás Mozgalom, és a Liberálisok.

Bereczki Miklós a Jobbik jelöltjeként alapvetően Soroksáron érzi otthon magát, ott indult el egy időközi önkormányzati választáson, és ért el egészen jó eredményt. Az idei országgyűlési voksoláson alapvetően a pártja listájára gyűjthet értékes szavazatokat, csakúgy mint a kerületben régi motorosnak számító LMP-s Tenk András, aki 2014-ben is mintegy 3000 szavazattal segítette a zöldpárt parlamentbe jutását.

Nagyjából tehát a fenti jelöltek azok, akik komolyan labdába rúghatnak vasárnap, a többi jelölt maximum pár száz, valljuk be: kukába dobott szavazatra számíthat. Abba most ne menjünk bele, miért alakult úgy, hogy 23 jelölt neve “díszíti” majd a csepeli-soroksári szavazólapokat, írtunk a kamupártokról, illetve az országos választásitörténetben is példátlan, ezres nagyságrendű visszaélésekről az ajánlásgyűjtések során.

Foglalkozzunk inkább a lényeggel: mi lesz április 8-án Csepelen? Megismétlődik a baloldal négy évvel ezelőtti sikere, vagy ezúttal Németh Szilárd arathat? A kérdés valójában úgy is feltehető: megismétlődik-e a négy évvel ezelőtti baloldali összefogás Csepelen? Az ellenzéki, baloldali, demokrata szavazók ugyanis minden felmérés szerint többségben vannak a fővárosban úgy általában is, a dél-pesti peremkerületekben pedig pláne.

De ha az ellenzéki többség egyik fele Bangónéra, a másik pedig Szabóra szavaz, akkor Németh nevethet a végén. A Közös Ország Mozgalom választókerületi felmérése egyébként azt mutatta, hogy Bangóné kapná a legtöbb szavazatot Csepelen, de a szocialista (DK-s, liberális stb.) szavazók Szabó Szabolcsra is minden további nélkül átszavaznának, adott esetben.

Ha lesz baloldali összefogás, a képen baloldalt látható Németh Szilárd megint maximum listáról mehet a parlamentbe. De lesz-e?

A felek az utolsó napokban is azt mondják: lesz megegyezés, valamelyik baloldali jelölt vissza fog lépni. Csak győzzük kivárni. Aztán győzzük le a Fideszt. Csepelen is.

(Kiemelt kép: mno.hu)