Megmenekülhet a Bokros utcai “játszótér”

Közzétéve

Jó hírre bukkantunk a kerületi portálon.

Tíz új sportpark és két futókör épül Csepelen, az építkezések már az idén megkezdődhetnek – számolt be még március végén a csepel.hu.

Önmagában jó hír, hogy sportolási lehetőségekkel gyarapodik a kerület.

Ugyanakkor a Királyerdőt kettészelő Szent István út Kis-Duna felöli oldalán lakók számára külön kedvező, hogy az állami pénzből megvalósuló sportberuházásokat beharangozó cikk szerint a Bokros utcai szabadidőpark is szerepel a tízes listán.

A sportparkokat többek között a Petz Ferenc utcában, a Szent László lakótelepen, a Vércse és Kondor utca sarkán, a Béke térnél, Csillagtelepen a II. Rákóczi Ferenc útnál, Gyártelepen a Petőfi térnél és a Bokros utcában tervezik kialakítani.

Ez pedig azért jó hír, mert a szóban forgó utcában sportparkra alkalmas terület csak egy van, mégpedig a 2009-ben átadott, úgynevezett Szabadidő Park, amely azonban az átadásától fogva az évek során sajnos egyre inkább kezdett egy elhagyatott szellemparkká vált.

Ennek okaira most nem térnénk ki, és részletesen arra sem, hogy mennyire megalapozottak a park megszüntetéséről szóló, szóbeszéd szinten terjedő hírek. Mindenesetre, annyi tény, hogy több aggodalomra okot adó jelet is felfoghattak a park felszámolásáról, és beépítésétől tartó környékbeliek.

Először is: a múlt század 40-es éveitől fokozatosan beépülő Királyerdőben az utóbbi években a zsebkendőnyi telkeken is többszintes villák és/vagy emeletes társasházak nőnek ki, nagyon jelentősen átformálva, csúnyább szóval tönkretéve a környék klasszikus, békebeli hangulatot sugárzó arculatát.

Másodszor: a lassan tíz éve átadott park az évek során sajnos egyre inkább parlaggá változott. A korábbi játszótérből mára alig maradt valami, a játékok nagy részét egyszerűen széthordták, úgyhogy a gyerekek és szüleik helyett ma szinte csak a kertvárosi tinibandák teszik be a lábukat az amúgy jó adottságokkal megáldott parkba.

Harmadszor: a környékbeliek régóta rebesgették, hogy a parkra keresztet lehet vetni, többen már azt is tudni vélték, hogy meg is állapodott az önkormányzat a mostani építőipari viszonyok között meglehetősen értékes terület eladásáról.

A közel egy évtizede átadott Bokros utcai szabadidőpark napjainkban. Az olvasónk által küldött képen is látszik: a területet az elmúlt években sajnos nem a pénz, hanem a gaz vetette fel.

Viszont ha hihetünk a hírnek, az önkormányzat momentán nem a terület eladását, hanem a fejlesztését tervezi. Persze a tervezés még nem kivitelezés. Ezt a csepeliek csak tudhatják, mivel az elmúlt években tervezésről, újratervezésről és az újratervezések áttervezéséről tán még Németh Szilárdnál is többet hallottak.

Szóval biztosan nem lehet állítani, hogy a tervezett sportfejlesztés a Bokros utcai park megmaradásának záloga. Mindenesetre bíztató jel. A fentiek fényében merjük remélni: még véletlenül sem forog veszélyben a környék egyetlen közösségi célokra használható zöldfelülete.

Ahová amúgy nem csak egy szabadtéri sportpark férne el, hanem egy elkerített játszótér is. Ha nem is egy olyan, mint a csepeli önkormányzat “zászlóshajóját” jelentő Hollandi úti Kalózhajós, de egy modern, 21. századi játszótér, ami aztán meg is marad a környékbeli gyerekeknek.