Németh Szilárd seregnyi feladata

Közzétéve

Többek szerint minőségi cserét hajtott végre a kormányában Orbán Viktor azzal, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter helyett egy  katonaembert nevezett ki a HM élére. Ugyanakkor Németh Szilárdot honvédelmi államtitkárrá, kvázi Benkő Tibor helyettesévé tette. Mi következik ebből Csepelen?

„Hitvallásom: hazaszeretet, hivatástudat és elkötelezettség”

– mutatkozott be Benkő Tibor, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi és rendészeti bizottság együttes ülésén. A hadsereg eddigi vezérkari főnöke az ülés elején kb. negyed órát kapott, hogy “bemutatkozzon”, illetve vázolja elképzeléseit.

Sok konkrétumot a 444 részletes beszámolója alapján nem mondott, igaz, a portál szerint

azt megerősítette, hogy Németh Szilárd lesz az államtitkára.

(Azt viszont nem, hogy az ő jelöltje lett volna.)

Csepel végleg elengedve?

Az egykori rezsibiztos és kerületi polgármester felfelé buktatása kormányzati szintre emelése logikus lépés abból a szempontból, hogy Csepelen 2014 után 2018-ban egymás után már másodszor szenvedett választási vereséget, idén ráadásul úgy, hogy az önkormányzat fideszes vezetése minden (köz)pénzt, fegyvert és paripát bevetve próbálta lenyomni a csepeliek torkán.

Könnyen lehet tehát, hogy Orbán Viktor belátta: hiába Németh az egyik, ha nem a leghűségesebb pártkatonája, őt bizony még mézzel-mázzal (tepertőkrémmel), illetve Nyitrai Zsoltnál és/vagy egy mosógépnél is nehezebb eladni. Ami pedig nem megy, azt nem kell erőltetni ugye, de hát valami politikai funkciót csak kellett találni a birkózószövetségi elnök úrnak, nehogy már csak a saját bejáratú magáncsarnokával legyen elfoglalva.

Mi lesz a kerületi toborzóirodával?

Németh kinevezése több érdekes kérdést is felvet, a 21. kerület szempontjából ugyanakkor talán az a legfontosabb, hogy mi lesz azzal a honvédségi toborzóirodával, amit a kampányban még Simicskó István volt honvédelmi miniszter oldalán jelentett be Németh Szilárd.

A márciusi mondás szerint árpilis végére be kellett volna váltani az ígéretet, ám nem tudunk róla, hogy megnyitott volna a Magyar Honvédség és a csepeli önkormányzat közös projektjeként beharangozott iroda. Igazából azt sem tudjuk, hogy Némethnek parlamenti (politikai) államtitkárként lesz-e bármi beleszólása szervezeti-operatív ügyekbe, mindenesetre tűkön ülve várjuk a fejleményeket toborzóiroda ügyében.

Lőtávon belül?

Némethnek ugyanakkor vigyáznia kell, hiszen civilként ingoványos talajra tévedt, az elmúlt nyolc év tapasztalatai után legalábbis. A honvédelmi miniszteri posztot korábban hosszabb ideig betöltő Hende Csaba sem volt megbízhatatlan pártkatonája Orbánnak, mégis lapátra került, amikor a miniszterelnök megelégelte, hogy nem épül hiperűr-sebességgel a déli határkerítés, és a levezényelt állomány sorsa jóindulattal is csak a sanyarú jelzővel illethető.

És hát ugye Németh közvetlen elődje (a védelmi tárcánál mostanáig a miniszteri posztot is politikus töltötte be), a KDNP-s Simicskó István sem feltétlenül számított, afféle lázári értelemben vett renitens kormánytagnak, mégsem hosszabbította meg a kormánytagságát a miniszterelnök úr.

A nagy étvágyú fideszes politikus számára intő jel lehet továbbá az is, hogy Orbán köztudottan nem állhatja a pocakos tábornokokat.