Hivatalos: idén sem kap egy forintot sem a Munkásotthon

Közzétéve

Egymás után másodszor nullázza le a Fidesz-kormány a nagy múltú csepeli művelődési központ állami támogatását.

Megkapta a hivatalos értesítést a Területi Művelődési Intézmények Egyesületétől a Csepeli Munkásotthont fenntartó alapítvány. Az van benne, amit a ház vezetői, dolgozói, és kultúra iránt fogékony csepeliek már az elmúlt évek tükrében sejtettek:

a közel 100 éves Munkásotthon idén sem számíthat egy forint állami támogatásra sem.

A levelet, amiben Hoppál Péter kulturális államtitkár döntésére hivatkoznak, a Munkásotthon igazgatója Facebook-oldalán is megosztotta:

Takács Mónika a következőket írta a lesujtó levél fölé:

Hoppál még távozása előtt igyekezett elvégezni a piszkos munkát és persze volt segítsége…  Azt nem mondom, hogy meglepett, de sajnos sehogy sem tudom elfogadni, hogy ilyen mocsok világban élünk…

Tovább tart tehát a patinás művelődési központ politikai, pontosabban pénzalapú véreztetése, mert ne legyenek kétségeink: ebben a döntésben megint benne volt a csepeli fideszesek keze. Mint ismert, Németh Szilárd azóta próbálja rátenni a mancsát a Munkásotthonra, mióta 2010 őszén először letette a fenekét a polgármesteri székbe.

A Csepeli Munkásotthont a kulturális szakma és a kultúra iránt érdeklődő közönség egyaránt nagyra értékeli, köszönhetően annak a ténynek, hogy az Árpád utcai ház több ezer ember művelődési igényét elégíti ki magas színvonalon közel száz esztendeje.

A cseppnyi táncosoknak a világot jelentik csepeli deszkák, ám most erősen rezeg a léc…

A csepeli Fidesz azonban csak kommunista fészeknek titulálja, és minden követ megmozgat, hogy az 5400 négyzetméteren működő komplexumban lehetőleg kő kövön ne maradjon, így az önkormányzat égisze alá vonja. (Miközben a “Melós” soha nem volt önkormányzati, de tanácsi tulajdonban sem.)

A Munkásotthon fölött azóta gyűlnek a felhők, mióta Németh Szilárd 2010 őszén belakta magát városvezetésbe, és egyértelművé vált, hogy bekebelezné a szerinte csak szocialista pártszékháznak használt házat.

A Munkásotthon azóta csak a saját bevételeire, például a színházjegy-eladásokból bejövő összegekre, illetve 1%-os adófelajánlásokra támaszkodhat, ugyanakkor ezeket 100%-ban a kerületi kultúra színvonalának emelésére fordítja, és minden bevételével forintra pontosan el tud számolni.

Akit érdekel a Munkásotthon sorsa, vagy szeretne tisztábban látni az intézmény körüli viharban, annak azt ajánjluk, jöjjön el a “Lakossági fórum a Munkásotthonról, a Munkásotthonért” – elnevezésű eseményre május 23-án (szerdán), ami 17 órakor kezdődik a 100 éves intézmény Árpád utcai épületében.

A szervezők erre mindenkit várnak, aki szívén viseli a gazdag hagyományokkal rendelkező független csepeli kultúra sorsát. Az érdeklődőknek kérdezési lehetőséget, a kérdésekre válaszokat, valamint hiteles tájékoztatást ígérnek.

Aki pedig addig szeretne hozzásjárulni Csepel, sőt az ország egyik legrégebbi kulturális intézményének fennmaradásához, az adója 1%-ának felajánlásával most még megteheti.

Közzétette: Csepeli Munkásotthon / Csepel Színház – 2016. április 18.