Pünkösdi szentségtörés a Tamariskán

Közzétéve

Megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát – jelentette be drámai közleményben a 21. kerületi önkormányzat pünkösd hétfőn. Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd képviselő szerint mivel a rongálást az ünnepnapon követték el, a motiváció

“aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett”.

A közleményt több hírportál is hozta. Ebben a két fideszes politikus arra kérte a csepelieket, hogy fogjanak össze, ne engedjenek az erőszakos emberek nyomásának, ítéljék el a vandalizmust és a gyűlöletkeltés minden formáját. Borbély fotókat is kitett a Facebookra a rongálásról, akit érdekel, ide kattintson.

Közölték azt is, bíznak az igazságszolgáltatásban, és remélik, gyorsan kiderül kik követték el, és “példás büntetés” vár az elkövetőkre. Erre a mondatukra a rend éber sajtófigyelői is rögtön felfigyeltek, a BRFK már közleményben tudatta, hogy külön nyomozócsoportot (!) állítanak az elkövetők felderítésére.

Van még kérdés? Nekünk a következők jutottak eszünkbe:

A közösségi médiában való háborgás helyett ilyenkor egy polgármesternek nem a térfigyelő kamerarendszer felvételeinek visszanézésével kellene kezdeni?

Be van egyáltalán kamerázva az érintett környék? Ha igen, működik a térfigyelés? Ha nem, miért nem építették ki? (A kálváriát két és fél éve, 2015 őszén szentelték fel.)

Az ilyen esetek megelőzéséhez és az utólagos felelősségre vonáshoz gyakorlatilag egyedül a bekamerázás nyújt lehetőséget, ezt nyilván a 21. kerület vezetői is tudják. Vagy mégsem?

Még egy apróság: Németh Szilárd 2014 őszén, még polgármesterként pillanatok alatt be tudta kérni a Szent Imre téri hivatalába a csepeli SZTK biztonsági kameráinak felvételeit, amikor megtudta, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt a sajtó képviselőivel be merte tenni a lábát a rendelőintézetbe.

Szégyen! De biztos, hogy csak az elkövetők hibáztak?