Leng a zászló, zúg a taps

Közzétéve

Szem szárazon nem marad – szól az ismert szigetországi szurkolói nóta. Van is miért lengetni azt a kék-piros lobogót, és van miért tapsolni is. Sírásra meg remélhetőleg jövőre sem lesz ok a 21. kerületben. A csepeli labdarúgószezon értékelése következik.

Mint arról egyik korábbi posztunkban már beszámoltunk: a legmagasabban jegyzett csepeli futballcsapat, a jelenleg az NBIII-ban szereplő Csepel FC felnőtt gárdája a Nyugat csoport közepén végzett a 2017-2018-as bajnoki kiírásban.

A szigeti srácok ezzel a helyezéssel szépen helyt álltak az évről évre egyre több TAO-támogatással kitömött harmadosztályú mezőnyben. Akit érdekel, hogy alakult, és milyen hangulatban zajlott a csapat utolsó hazai meccse, annak egyrészt a korábbi posztunkat, másrészt az FC szimpatizánsi csoportjának frissebb bejegyzéseit ajánljuk.

Most pedig következzen az együttes szakmai irányításáért felelős vezető, Gabala Krisztián szezonzáró értékelése:

Csapatunk jól teljesített és szinte minden szinten nagyszerű évet zártunk! (…) Utánpótlásunk csúcsokat döntögetve fejlődik és olyan eredményeket produkál, ami nem várható el, de mégis… Köszönet érte a gyerekeknek, a szülőknek, továbbá -nem utolsósorban – a csepeli klub munkatársainak és a srácokkal dolgozó szakembereknek. Felnőtt csapatunk megint megmutatta, hogy Trabanttal is lehet évről-évre sikert elérni!

A Csepel FC “járművét” Gabala Krisztián szerint ma olyan alkatrészek alkotják, amelyek külön-külön értéket, együtt pedig egyenesen csodát hoznak létre. “Köszönet az egész éves munkáért mindenkinek, aki ezt a gépezetet egy picit is segítette! – nyilatkozta.

Gabala Krisztián szakmai vezető (fehér pólóban).

Hiába ugyanakkor a hozzáértéssel, nagy alapossággal és műgonddal összerakott gépezet, Trabanttal bizony a mai, TAO-támogatásokkal feltuningolt futballvilágban könnyen beüthet a krach:

A jövő? Amennyiben egyetlen alkatrész is hiányozni fog, akkor bizony szétesik az egész, és abból csak baleset lehet…” – fogalmazott a szakmai vezető a csapat hivatalos honlapjára felkerült értékelésében.

Amihez mi csak azt tennénk hozzá, hogy a Csepel FC utánpótláscsapatai valóban nagyszerű szezont zártak, és nem csupán a szűkös anyagi lehetőségekhez képest, hanem attól függetlenül is: egy bajnoki cím, egy második és két harmadik helyezést értek el a csepeli fiúk és lányok a különböző korosztályos bajnokságokban.

Az U19-es bajnokságot megnyerő csepeli csapat tagjai a felnőttgárda utolsó hazai meccsén vehették át az aranyérmeket.
Az U-16-os lánycsapatunk bravúros bronzéremmel zárta a szezont.

És hogy mire gondolhatott Gabala szakvezető, amikor a jövőbe tekintve azt mondta, hogy akár össze is össze is eshet, amit az évek alatt szisztematikus szakmai munkával felépítettek a 106 éves, négyszeres NBI-es bajnok klubnál?

Ezt már Takács Krisztián fejtette ki blogunk megkeresésére. A Csepel FC Kft. társtulajdonosa szerint “nyilván arra gondolt a Krisztián, hogy kevés NBIII-as szintű  felnőtt futballistával rendelkezik a csapat, 10-12 ilyen játékosunk van, a többiek tehetséges ifisták, akiket évről-évre építünk be az első keretbe.” A tulajdonos hozzátette: ha ez a beépítési folyamat egyszer megszakad, bizony megroppanhat az első csapat, és ez nyilván az egész klub közösségére kihatással lehet.

Szükség van az összetartásra Csepelen.

Takács Krisztián kitért arra is, hogy a folyamatosan emelkedő költségeket, illetve a riválisok évről évre dagadó büdzséjét elnézve számára érthetetlen, miért nem hajlandó a csepeli önkormányzat a meghatározó kerületi klubok támogatására.

“Az egész országban talán mi vagyunk az egyetlen klub, illetve ide sorolhatom még a Szabadkikötőt SE-t, a Halászi Focisulit, valamint a Csep-Gól FC-t is, amely egyetlen forint önkormányzati támogatás nélkül működik.

Ilyen szintű klubok tehát sehol nincsenek helyi támogatás nélkül, és az a tény, hogy 2010 óta a kerületi önkormányzat pusztán politikai okokból magára hagyja nem csak a focistákat, de a röplabdásokat azt mutatja Takács szerint, hogy “sajnos a jelenlegi csepeli vezetés egyáltalán nem érzi magáénak a hagyományos kék-piros klubokat.”

“Nagyon szép, hogy alapítottak egy saját focisulit 2014-ben, amit azóta a korábban is eredményes nevelőegyesületek növendékeivel próbálnak feltölteni különösebb szakmai koncepció nélkül, de jó lenne, ha inkább belátná Borbély Lénárd, hogy évről évre csak a Csepel FC indít az országos bajnokságokban csapatokat, és szerepel ott a körülményekhez képest egészen parádésan, az U19-es gárdánk például aranyérmes lett a csoportjában” – emlékeztetett.

Szóval a szigetországi futballistáknak jár a taps, de hogy meddig áll, vagyis leng az a bizonyos kék-piros zászló, ahhoz már sajnos nem labda, hanem gömbérzékre volna szükség. A jóslást, illetve egyéb kuruzslást pedig meghagynánk másnak.