Csepelen is ritka nagy gond a pedagógushiány

Közzétéve

Persze nem elszigetelt jelenségről van szó, de nyilvánvaló, hogy a 21. kerületet sem kíméli az országot sujtó általános iskolai és óvodai pedagógushiány.

Épp aznap, amikor híre ment, hogy kétezernél is több tanár hiányzik a tanévkezdéshez, és ötszáznál is több tanárt keresnek csak Budapesten, jött szembe velünk a következő Facebook-bejegyzés:

(Forrás: Facebook)

A segélykiáltásnak is beillő posztot az iskola egyik dolgozója helyezte el a közösségi oldalon. Már önmagában az, hogy erre szükség van, súlyos problémát jelez: ha alig két hónappal a tanévkezdés előtt a Facebook-on kell tanárt, tanítót lasszózni, régen rossz a helyzet.

És lehet még rosszabb is. Nem csak az iskolai, hanem az óvodai pedagógushiány is egészen drámai méreteket kezd el ölteni ugyanis, erről a szomorú jelenségről ez a cikk fest sajnos finoman szólva sem derűs képet.

Mi a probléma oka?

Először is szögezzük le, hogy a probléma nem újkeletű. A szakma évek óta szajkózza, hogy ha nem változik semmi, azt a kevés gyereket, aki még Magyarországon születik se lesz, aki tanítsa. Az ok korántsem csupán a pedagógusok szemét szintén hosszú ideje csípő fizetés, bár az biztos, hogy a gyalázatosan alacsony anyagi megbecsültség az első helyen áll.

Persze a központosítással leszedált iskolarendszer, és úgy általában a szakma lenézése se nagyon marasztalja a pályán a pedagógusokat, akik közül sokan itthon már eleve el sem kezdenek dolgzoni, a nyelvvizsga és a diploma átvétele után azonnal külföldre mennek, minimum háromszor annyi pénzért, mint amenyit itthon kereshetnének, háromszor rosszabb körülmények között.

Különösen igaz az óvodapedagógusokra, akiknél ugyanakkor olyan gyalázatosan alacsonyak a fizetések, hogy sokan 20-30 éves szakmai tapasztalattal is a pályaelhagyás mellett döntenek. És ez nem csak a falvakra, a fővárosra is igaz:  Budapesten közel százhúsz betöltetlen óvodai állás van.

Lesz ez még így se

És ha így megy tovább, még ennél is több be nem töltött óvodai álláshely lesz – ezt már Bangóné Borbély Ildikó mondta a 21órának. Az egykor óvodai dolgozóként is foglalatoskodó csepeli országgyűlési képviselő szerint

ha a kormány nem érti meg, hogy  a jövő generációinak elsősorban használható tudásra  van szüksége, ehhez pedig megbecsült pedagógusok kellenek, akkor nem csak a gyerekek, hanem az őket tanító felnőttek is kifogynak az óvodáinkból, iskoláinkból.

Nem lehet csodálni, hogy egy pályakezdő pedagógus ma nem a magyarországi munkavállalást választja, vagy mondjuk itthon marad, csak inkább más foglalkozás után néz, hiszen még takarítóként is többet tud hazavinni – világít rá, hozzátéve, hogy nagyon sok tanítót a gyerekek iránti szeretet tart a pályán.

Őket minden tisztelet megilleti ezért, de egy felelős kormány az ország- és pályaelhagyókról sem mondhat le. Hogy Csepelen konkrétan mekkora méretű a pedagógushiány, és hogy mit tehet ennek enyhítésére egy helyi önkormányzat, azzal egy következő posztban foglalkozunk majd.