Csepeli képviselőjét is elkaszálta az LMP

Közzétéve

A kerületi képviselőtestületben LMP-s színekben ülő Tenk András is büntetést kapott a saját pártjától azért, mert a tavaszi országgyűlési választáson az ellenzéki győzelem érdekében vissza merészelt lépni a csepeli-soroksári egyéni választókörzetben.

Mint ismert, a 21. és a 23. kerületeket magába foglaló körzetben végül ellenzéki győzelem született, az egyedüli komolyan vehető jelöltként állva maradó Szabó Szabolcs, ha szorosan is, de 2014 után másodszor is legyőzte a Fidesz rettegett rezsibiztosát, Németh Szilárdot.

Ehhez azonban a többi ellenzéki párt bölcs nagyvonalúsága is kellett. Elsősorban a szocialista Bangóné Borbély Ildikóé, akit a mérések Szabó Szabolcsnál amúgy esélyesebbnek tartottak a Fidesz erős emberének legyűrésére. De nem jött volna létre a Szabó-féle duplázás az LMP-s Tenk András visszalépése nélkül sem.

Az LMP választás óta tartó ámokfutása, aminek a lényege, hogy a párt  etikai bizottsága mindenkit elmeszel, aki a Fidesz leváltása (vagy legalább az újabb kétharmad megakadályozása) érdekében vissza merészelt lépni egy másik ellenzéki jelölt javára, eleve nehezen értelmezhető ellenzéki fejjel gondolkodva.

Ám Tenk András szerdai elkaszálásának fényében egészen érthetetlen a megtorlás, Szabó ugyanis a választás után éppen az LMP-frakcióba lépett be, vagyis a zöldek közvetlenül is nyertek egy parlamenti helyet a csepeli emberük (vissza)lépésével.

Nem véletlen, hogy a Csepelen végülis sikeres ellenzéki összefogás más szereplői felhúzott szemöldökkel fogadták az etikai bizottság döntését. Borka-Szász Tamás DK-s önkormányzati képviselő nyilvánosan reagált is, egy Szabó Szabolcs hivatalos Facebook-oldalán megjelentetett komment formájában:

Tisztelt Képviselő Úr! Szerintem sok csepeli ellenzéki szavazó szívesen venné, ha mint az LMP-frakció tagja, bármilyen formában kommentelné, hogy az Ön által választott politikai közösségben a választás óta szakmányban zárják ki és tiltják el azokat a politikusokat, akik visszalepésekkel próbálták elősegíteni 1-1 körzetben a Fidesz legyőzését. A legfrissebb döntéssel az Ön egyéni győzelmét lehetővé tevő Tenk Andrást meszelték el. Továbbra is vállalható morálisan és minden szempontból Önnek az LMP-frakció? Kérem, hogy az olyan panel dumáktól kímélje meg a csepelieket hogy Ön csak a frakcióba lépett be és nem a pártba, meg ez az LMP belügye meg blabla. Köszönjük!

– írta ki Borka-Szász Tamás Szabó Facebook-falára. Amint a csepeli szavazók által megválasztott képviselő reagál erre, közölni fogjuk a válaszát.

Tenk Andrást egyébként 1,5 évre jogerősen tiltotta el az LMP a választásokon való indulástól, ami azt jelenti,  hogy a közel nyolc éve a 21. kerületi képviselőtestületben dolgozó politikusa a jövő évi önkormányzati választáson sem indulhat.

(Kiemelt kép: 444.hu)