Belehúztak: közel 100 millióval drágább lesz az új a csepeli evezőspálya

Közzétéve

Sokkal drágább lesz a Csepel-sziget csúcsára tervezett Dunai Evezős Központnak már a tervezése is, mint amennyiért a közbeszerzést kiírták – szúrta ki az mfor.hu, és írta meg szombaton például a hvg.hu is.

Csak a megtervezése 36 százalékkal többe fog kerülni, mint a közbeszerzési kiírásban szereplő becsült összeg.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja még május elején írt ki közbeszerzési eljárást az evezős központ tervezésére. Tegnap ki is jött az eredmény, ami szerint – meglepő fordulatként  – az egyetlen ajánlattevők, a FŐMTERV Zrt., az Aquaconsult Kft., valamint az ÖKO Zrt. fogják megtervezni az evezős pályákat.

Egészen pontosan nettó 347,55 millió forintért.

Ez az összeg messze meghaladja a közbeszerzési kiírásban becsült 255 millió forintos árat.

Erre a projektre tehát úgy tűnik, hogy nem sajnálja a pénzt a kormány, az elmaradó fejlesztésekkel viszont Dunát lehet rekeszteni.

Eközben tegnap az is kiderült, hogy – bár a kormány erről nyilvánosan még nem kommunikál – szinte 100%, hogy –  miután más jelentkező nem akadt – hazánk rendezheti a 2023-as atlátikai vb-t. Egészen pontosan Budapesten, azon belül is a Csepel-sziget északi csúcsán kerülhet sor az eseményre, és a hírek szerint ennek a rendezésnek a részeként rendezné a kormány az egész szigetcsúcs területét.

A kormány egyébként a közbeszerzés kiírásában azt ígérte, hogy az evezős központot a sportolók mellett a lakosság is használhatja majd. Ezzel azért a fentiek tükrében most már óvatosabban kalkulálnánk. Ami jelen pillanatban biztosnak tűnik, hogy a csepeli önkormányzatnak semmilyen ráhatása nem lesz sem az evezőspálya, sem a többi szigetcsúcsi fejlesztésre.