“Borbély Lénárd hallgat” – kiakadtak a csepeliek

Közzétéve

A Csepeliek Facebook-csoport jelenleg hozzávetőlegesen 7000 tagot számlál, tehát ha reprezentatívnak nem is mondható ami ott többségi véleményként megjelenik, a kerület lakosságának közel 10%-át tömörítő közösség azért nem is elhanyagolható mérték.

Ezt csak azért írjuk, mert a minap elég érdekes beszélgetés bontakozott ki az adok-veszek típusú posztokon kívül közéleti kérdésekkel is foglalkozó csepeli csoportban. A diskurzus úgy indult, hogy az egyik tag jelentkezett a következő, itt némileg szerkesztett bejegyzéssel:

“Borbély Lénárd hallgat. (…) Hallgat minden kérdésre, kerüli a választ. Borbély Lénárd nyilatkozik (Tusványoson), hogy a fogadóóráin nem keresik meg szociális problémákkal, tehát minden a legnagyobb rendben van Csepelen. Ki jutott be eddig hozzá? Szeretném ha jelentkezne. Elmondaná mivel kereste meg és milyen érdemi intézkedés történt?”

Erre eddig több tucatnyi, mintegy 50 hozzászólásban reagáltak a csepeliek, és akárhogy görgettük-pörgettük, egyetlenegyet sem olvastunk, amelyik rácáfolt volna a felvetésben foglaltakra. A továbbiakban a jellemzőnek gondolt reagálásokból való szemezgetés helyett egyetlen, igaz nem rövid kommentet kívánunk megosztani a 21óra olvasóival:

Aki szeretne vele beszélni, elzavarja. Ha kell, eskü alatt vallom, hogy tavaly év elején hívtam a titkárnőjét, hogy szeretnék vele beszélni a krízislakásokról, munkásszállókon élőkről, az ovink helyzetéről stb. Csupa szociális kérdés. A szociális bizottság külsős tagja vagyok, naivan azt gondoltam, nem gond egy személyes találkozó kérése a polgármestertől. Hát nem így volt. Több hét eltelt, nem jött visszahívás, mikor mehetek. Így egy képviselő testületi ülésen odamentem hozzá és rákérdeztem, mi a gond. Azt mondta, nem tudta, hogy találkozni akarok vele, egyeztet a titkárnőjével és hívnak. Egy hónap eltelt ismét, semmi. A következő ülésen megint odamentem. Akkor indulatosan felelte, hogy ha a Jobbiknak van kérdése, tegye fel a képviselő. Mondtam, hogy nem a Jobbiknak van kérdése, hanem nekem, mint csepeli lakos. Erre ő: én nem egy sima lakos vagyok, hanem bizottsági tag, bizottsági taggal pedig nem beszél.
A tavalyi közmeghallgatáson akartam élni a felszólalás lehetőségével, be is adtam írásban a kérdéseim, vártam, hogy ott helyben szót kapjak. Erre a polgármester gyáva módon ott az utolsó egy percben kijelentette, hogy nekem nem ad szót, mert a Jobbik tagja vagyok és bizottsági tag. Rám uszította az ott lévő nyugdíjas hívőit. Ennyit tehát a polgármesterről.

Mint a hozzászólásból kiderül, a fentieket az önkormányzat szociális bizottságának egyik civil, ám civilben jobbikos, tehát ellenzéki delegáltja jegyezte. Ugyanakkor, ha nem ír valótlanságot (nincs okunk rá, hogy ezt feltételezzük), akkor abszolút lényegtelen, hogy ki ő, illetve melyik párt szimpatizánsa, ne adj’ Isten tagja. A lényeg ugyanis az, hogy miért fizetnek a csepeliek egy olyan polgármestert, aki akkor áll le bárkivel a kerületi problémákról  beszélni, ha éppen kedve tartja.